Ставка на дружбу з Росією і зменшення видобутку підкосила бюджет країни: Король Саудівської Аравії звільнив міністра нафти

Король Саудівської Аравії Салман Аль Сауд відправив у відставку Халеда аль-Фаліха, ключового чиновника, керівника нафтової політики монархії протягом останніх років.

Як повідомляє Bloomberg, королівським указом 60-річний аль-Фаліх був позбавлений усіх посад. Звільнений з посади міністра енергетики, яку займав з 2016 року, і залишає державну нафтову компанію Saudi Aramco, де 10 років виконував обов'язки голови ради директорів.
Новим міністром енергетики вперше в історії призначено члена королівської сім'ї - 59-річний принц Абдулазіз бен Сальман. Керівництво Saudi Aramco передано Ясіру аль-Румайяну, главі суверенного фонду королівства Public Investment Fund, керуючого активами на 320 млрд доларів.
Аль-Фаліх вважався «правою рукою» і ключовим радником наслідного принца Мохаммеда бен Сальмана і був одним з ініціаторів амбітної програми перебудови економіки з відходом від нафтової залежності. 10-річний план, анонсований в січні минулого року передбачав розвиток несировинної промисловості, але зрушити з мертвої точки не вдалося - це викликало невдоволення королівської сім'ї і стало однією їх причин відставки міністра, повідомили TNS News саудівські чиновники.
З Аль-Фаліха був пов'язаний і радикальний розворот політики на нафтовому ринку: після двох років безуспішної боротьби з американським сланцем королівство переключилось на скорочення видобутку нафти, жертвуючи часткою свого зовнішнього ринку, але підтримуючи високими ціни.
Вперше за 20 років домовившись про угоду з Росією, названої ОПЕК +, і підключивши до неї ще більше 10 країн-експортерів нафти, саудівці прибрали з ринку понад мільйон барелів щоденних поставок. Стратегія здавалася успішною перші два роки: котирування Brent злетіли з 27 доларів на початку 2016 року до 86 доларів в листопаді минулого.
Але торгова війна США і Китаю і невщухаючий сланцевий бум в Штатах зруйнували крихку рівновагу. До бюджету-2019 саудівці заклали ціну нафти в 80-85 доларів за барель, говорить головний економіст МВФ по Близькому Сходу Джихад Азур: тільки так можна було забезпечити рекордні витрати на 295 млрд доларів, що включають субсидії громадянам і інвестиції.
Але навіть в умовах обвалу видобутку в Венесуелі і повного виключення з нафтового ринку Ірану вийти на бажаний рівень не вдалося: лише навесні ціни ненадовго перевищили 70 доларів за барель, а до кінця літа падали нижче 60. Це викликало невдоволення в Ер-Ріяді, кажуть джерела Bloomberg.
Історично зміна нафтового міністра супроводжувалася зміною нафтової політики. Найбільш різкий розворот стався в 1986 році, коли після 24 років на посаді був звільнений Ахмед Закі Ямані. Прийшовши на його місце Хішам Назер різко збільшив видобуток і обвалив нафтові котирування втричі (з 30 до 10 доларів за барель), що спровокувало важку валютну кризу в СРСР, яка обернулася в підсумку колапсом одряхлілої радянської економіки.
У 1995 році Назера змінив Алі аль-Наїмі. Незабаром країни ОПЕК почали скорочувати нафтовидобування, і з кінця 1990-х на ринку нафти почалося ралі, яке в кінцевому підсумку підкинуло Brent до 140 доларів за барель в 2008 році.
Через 6 років уже аль-Наїмі впав у немилість після того, як спробував видавити з ринку сланцевих конкурентів, заливаючи ринок здобиччю на 11 млн барелів на день. Щоб покрити діру в бюджеті і утримати курс національної валюти - ріяла - Ер-Ріяду довелося витратити більше 200 млрд доларів з валютних резервів. Це поставило крапку в кар'єрі Наїмі.
Поки немає ознак того, що чергове перетасування кадрів змінить політику Саудівської Аравії, говорить президент Rapidan Energy Advisors Боб МакНеллі: Saudi Aramcо утримує видобуток на рівні 9,6 млн барелів на добу, що на 500 тисяч барелів нижче її квоти за угодою ОПЕК +. До того ж новий міністр - зведений брат принца-наступника, він кілька десятиліть працював на керівних посадах в нафтовій промисловості і ОПЕК, що дозволяє сподіватися на спадкоємність, каже МакНеллі.
І тим не менше ризики розбрату між нафтовидобувними країнами наростають. Фактично Саудівська Аравія рятує ринок поодинці, з місяця в місяць перевиконуючи свою квоту по ОПЕК + на 140%. Інші ж учасники саботують угоду: Ірак, наприклад, жодного разу не виконав зобов'язання повністю, Казахстан замість скорочення збільшив видобуток. Росія в 2019 році витримала потрібний рівень лише тричі, і то в місяці, коли простоював трубопровід «Дружба» (травень, червень, липень). В середньому нафтовики РФ виконали тільки 74% квоти, а в серпні - менше половини (43%).
Позицію Росії в червні прояснив президент Володимир Путін. За його словами, у РФ «немає необхідності» в цінах вище 60 доларів за барель. Через три місяці глава МЕР Максим Орєшкін висловився ще більш виразно. Саудівська Аравія стала «слабкою ланкою» нафтового ринку - таким, як колись був Радянський Союз, заявив він.
Виходить, що істотне скорочення видобутку Саудівською Аравією лише компенсує невиконання зобов'язань іншими членами ОПЕК, каже сировинної стратег Сбербанк CIB Михайло Шейбі.

«Питання виконання зобов'язань стане основним каменем спотикання на саміті ОПЕК + в грудні, коли обговорюватиметься стратегія обмеження видобутку на наступний рік», - додає він.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...