Стрибка інфляції не уникнути: У НБУ спрогнозували, коли скасують мораторій на підвищення тарифів на комуналку

У Національному банку України, де раніше зазначали, що потреба приведення адміністративних цін і тарифів до їхнього економічно обґрунтованого рівня стане основним чинником зростання інфляції в Україні у наступних роках, зробили прогноз щодо зростання вартості комунальних послуг, передають Патріоти України.

Як зазначається в інфляційному звіті за жовтень, адміністративна інфляція поступово зростатиме, вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів та тарифів на окремі житлово-комунальні послуги, пише «РБК-Україна».

Втім, інфляцію стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році. Скасування, за прогнозом НБУ, призведе до пришвидшення адміністративної інфляції до 19% наприкінці прогнозного періоду.

В НБУ прогнозують, що урядові рішення щодо тарифів на комуналку враховуватимуть їхню високу соціальну значущість. Отже, очікується, що їхнє підвищення буде поетапним та супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...