Стрибок у третє тисячоліття: ЄС оприлюднив остаточну версію своєї водневої стратегії

Помітна роль в модернізованій енергетиці відводиться і Україні.

Згідно «Водневої стратегії для кліматично-нейтральної Європи», головним пріоритетом є виробництво «зеленого» водню (renewable hydrogen), для якого використовуються поновлювані джерела енергії, в першу чергу - вітер і сонце. Про це повідомляє ec.europa.eu, передають Патріоти України.

Проте, як зазначається в документі, в короткостроковій і середньостроковій перспективі буде необхідно виробництво «синього» водню (low-carbon hydrogen), який є продуктом переробки звичних викопних енергоносіїв - газу, нафти та вугілля. Треба відзначити, що такий же підхід діє в уже прийнятої Водневої стратегії Німеччини.

Згідно загальноєвропейської стратегії, в період 2020-2024 рр. ЄС необхідно буде ввести в дію електролізери загальною потужністю 6 ГВт, для виробництва 1 млн тонн зеленого водню щорічно. До 2030 року буде потрібно вже 40 ГВт електролізерів, при цьому щороку вироблятиметься до 10 млн тонн екологічно чистого палива.

Крім того, передбачається, що до 2030 року електролізери загальною потужністю 40 ГВт будуть виробляти водень і в сусідніх з Євросоюзом країнах (зокрема, в Україні) - в основному, для подальшого експорту газу в ЄС.

Щоб підтримати галузь відновлюваного водню в Європі, створений Європейський альянс чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance), мета якого - «формування потоку інвестицій для нарощування виробництва».

Як зазначається в «Водневої стратегії для кліматично-нейтральної Європи», сукупні інвестиції в поновлюваний водень в ЄС можуть скласти до 2050 року 470 млрд євро. А в низьковуглецевої водень, вироблений на основі викопного палива - до 18 млрд євро.

Росія атакувала енергооб’єкти у шести областях України - ввечері можливі обмеження споживання

середа, 8 травень 2024, 10:30

Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України. "Ворог масовано атакував об’єкти генерації та пере...

Рекордні поставки нафти в обмін на надії колись отримати "дзвінку монету": РФ не змогла вивести з Індії кошти на десятки мільярдів доларів, що скупчилися на місцевих рахунках у рупіях

середа, 8 травень 2024, 9:05

Лише протягом 2023 року Росія наростила поставки в Індію нафти та нафтопродуктів до $50 млрд. Однак забирати їх в місцевій валюті немає сенсу, А в долари, євро, юані Індія конвертувати не може і не хоче. Більшість індійських рупій із мільярдів, які нак...