Суми зменшили в рази і дадуть не всім: Кабмін змінив свої плани щодо компенсації за зруйноване житло

Внаслідок російської агресії було зруйновано або пошкоджено чимало помешкань українців. Такій категорії громадян держава компенсує завдану шкоду. Та нещодавно Кабмін зменшив суми виплат. Крім того, компенсація за зруйноване житло буде надаватися не всім, передають Патріоти України.

Про зміни в правилах компенсування витрат на відновлення житла пише видання obozrevatel із посиланням на повідомлення представника Кабінету міністрів у Верховній раді Тараса Мельничука у Telegram.

Під час засідання Кабінету міністрів 12 травня було вирішено зменшити максимальний розмір виплати за пошкоджене помешкання у рамках програми “єВідновлення”. Також грошова допомога надаватиметься не всім постраждалим громадянам.

Для того, щоби претендувати на компенсацію за зруйноване житло, потрібно

  • заявити про факт пошкодження майна. Це можна зробити у сервісі Дія;
  • далі потрібно відкрити банківський рахунок єВідновлення. Також його можна створити під час подачі заявки в Дія;
  • наступним кроком буде заповнення про отримання допомоги через Дію;
  • після надання необхідних даних, заявнику зателефонує комісія місцевої влади. Представники влади домовляться про огляд пошкодженого майна;
  • після огляду комісією буде ухвалено рішення, результати якого з'являться в Дії;
  • при позитивному рішенні кошти згодом надійдуть на рахунок єВідновлення.

Відкрити рахунок єВідновлення можна в 5 банках: ПриватБанку, monobank, Sense Bank, А-банку та ПУМБ. Згодом перелік банків може розширитись. Актуальну інформацію про банки-партнери можна переглянути в застосунку Дія.

ПриватБанк надає можливість відкрити картку єВідновлення онлайн. Заявнику лише потрібно встановити або оновити мобільний застосунок фінансової установи. Далі слід відкрити вкладку “Гаманець” та натиснути “Додати”. Після цього з'явиться змога обрати новий рахунок єВідновлення.

Витрати коштів, наданих на відновлення помешкання, суворо контролюються. До прикладу, ви не можете перерахувати їх на інші свої рахунки або перевести в готівку. Всі витрати мають бути безготівковими і виключно на будівельні матеріали та оплату будівельних робіт. Самі ж торговельні точки будівельних матеріалів в яких можливо здійснити закупівлю мають МСС-код 5211 або 5231. Також вони повинні бути партнерами програми єВідновлення. Правило щодо наявності коду діє і для підрядників. Вони повинні мати код МСС-код 1520.

Зі слів очільника Мінцифри Михайла Федорова стало відомо, що першочергово кошти отримають люди, чиї помешкання постраждали, але залишились придатними для проживання. У другій хвилі виплат будуть українці, чиє житло було вщент зруйновано. Але є громадяни, які розраховувати на допомогу від держави не можуть.

Наприклад, у разі якщо ви відновили житло за власний кошт, ви не можете претендувати на компенсацію. Цій категорії громадян доведеться зачекати на виплату репарацій від РФ. Обов'язковою умовою в такому випадку є збереження усіх чеків, світлин та публікацій у ЗМІ, які підтверджують факт пошкодження майна. Втім, якщо ремонт помешкання за власний рахунок ви ще не закінчили, то все ж отримати кошти на його завершення наразі можливо.

Деякі категорії українців є пріоритетними для отримання компенсації за зруйноване житло. До них належать учасники бойових дій і ветерани, люди, які отримали категорію інвалідності внаслідок війни, мобілізовані та сім'ї загиблих військовослужбовців, багатодітні родини, люди, які отримали І та ІІ групи інвалідності, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу, опікуни, прийомні батьки та патронатні вихователі, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

Громадяни або спадкоємці осіб, проти яких запроваджено державні санкції, або яких було осуджено за злочини проти національної безпеки України, з участі в програмі виключені.

Варто зазначити, що сума компенсації не може перевищувати 200 тисяч гривень, а грошовою допомогою необхідно скористатись протягом року. Інакше виділені кошти повернуться на рахунки держави. Громадяни, чиє житло знаходиться на тимчасово окупованих територіях змоги отримати компенсацію не мають

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...