Супутник "Cіч-2" зазнав кібератак, - Держкосмос

Український супутник Січ-2-30 поки що не працює повноцінно на орбіті

Український супутник Січ-2-30 регулярно виходить на зв'язок, але функціонує в обмеженому режимі, зокрема через кібератаки. Про це сказав голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай, повідомляє Суспільне у середу, 23 серпня.

"На жаль, зараз є питання щодо функціонування супутника Січ-2-30. Наразі підприємства космічної галузі, зокрема КБ Південне, що розробляло і створювало цей супутник, готує фінальний звіт щодо функціонування цього апарату та його льотних випробувань", - заявив Тафтай.

Він уточнив, що зараз супутник не може передавати знімки. А кібератака вплинула на його роботу.
"Фактично перші протидії роботі супутника зафіксовані ще в січні, зокрема кібератака, і кілька інших подібних заходів. Вони не були пов'язані безпосередньо з військовою агресією, але могли бути їх предтечею", - додав Тафтай.
Нагадаємо, у січні цього року компанія SpaceX запустила у космос супутник Січ-2-30. Невдовзі після цього у космічного апарата виникли проблеми на орбіті. Тоді у Держкосмосі назвали цю критику безпідставною.
Також ЗМІ повідомляли, що Кабмін залучив посередника замість прямого контракту із SpaceX. Тому замість запланованого у контракті $1 млн довелося заплатити $1,8 млн.

Пастка закривається: Російська економіка наблизилась до краху ближче, ніж здається, - аналітик

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:15

Російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь, пише експерт з російської економіки та дослідник Центру аналізу європейської політики Олександр Коляндр. Зазначається, що російська економіка продемонструвал...

Мідь подорожчала до максимуму за два роки. Чому це добрий сигнал світу

п’ятниця, 17 травень 2024, 5:58

Ф’ючерси на мідь на товарній біржі в Нью-Йорку зросли до максимуму з квітня 2022 року – до 5,02 дол за фунт, і до 10 185 дол – на Лондонській біржі металів. Ціни залишаються високими на тлі будівництва центрів обробки даних і подальшої електрифікації с...