Світова криза насувається, перший пішов: Аргентина, 24 економіка світу, зазнала дефолту

Країна, котра у кращі часи входила до топ-10 економік світу, відмовляється вчасно повертати десятки мілярдів мпозики МВФ та приватним кредиторам. Борговий прес наразі становить $116,7 млрд. За кілька днів назвалюта втратила 20% вартості.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S & P) знизило кредитний рейтинг Аргентини в іноземній і національній валютах до рівня «вибірковий дефолт» (SD). Про це йдеться в опублікованому в п'ятницю повідомленні агентства, зазначають Патріоти України. Уряд Аргентини 28 серпня в односторонньому порядку оголосив про продовження терміну погашення короткострокових цінних паперів (Letes). «За нашими критеріями, це являє собою дефолт», - констатує S & P.

Як заявив напередодні міністр фінансів Ернан Лакунса, Аргентина має намір відкласти виплату приблизно 7 млрд дролларов по номінованим в песо облігаціях, які повинні бути погашені в цьому році.

Також уряд запропонує розтягнути виплати за облігаціями на 50 млрд доларів, котрі в основному належать іноземним інвесторам, і по позиці від МВФ на 44 млрд доларів.

В цілому до 2023 року план реструктуризації передбачає скорочення виплат на 42% - замість 116,7 млрд доларів інвестори отримають 67,2 млрд.

Це, за словами Лакунси, дозволить «значно зменшити боргове навантаження» країни, яка протягом останніх 14 років майже весь час перебувала в стані дефолту по тим чи іншим борговими зобов'язаннями і двічі проводила реструктуризацію боргу - в 2005 році при президенті Несторі Кіршнері і в 2010 році , коли країну очолила його дружина Крістіна Фернандес де Кіршнер.

У травні 2018 року на тлі різкого падіння курсу песо і дефіциту твердої валюти президент Аргентини Маурісіо Макрі звернувся за допомогою до МВФ. У червні фонд схвалив надання Аргентині 57 млрд доларів по кредитному механізму stand-by. Підписана угода передбачала проведення ряду реформ, які були спрямовані на зниження інфляції і дефіциту бюджету. До теперішнього моменту організація перевела Аргентині 44,1 млрд доларів.

Економічна ситуація знову загострилася післятого як 11 серпня відбулися праймеріз, на яких переміг опозиційний лівоцентристський кандидат в президенти Альберто Фернандес, який закликає переглянути умови угоди з МВФ.

На результати голосування курс песо впав на 30%, а фондовий індекс Merval - на 38%. Агентство Fitch знизило суверенний рейтинг Аргентини з рівня «B» до «CCC».

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...