​Світовий банк уточнив прогноз динаміки української економіки на 2021 рік

Світовий банк очікує, що економіка України зросте на 3% за 2021 рік. Про це йдеться у повідомленні організації з посиланням на січневий огляд “Перспективи світової економіки”, зазначають Патріоти України.

“У 2021 році очікується помірне відновлення економіки України, зростання ВВП за рік становитиме всього 3%. У цей період поступового відновлення особливо важливо подвоїти зусилля з усунення існуючих структурних недоліків української економіки. Як і раніше, ситуація з бюджетом буде серйозно ускладнюватися пандемією і необхідністю надання захисту найбільш вразливим верствам населення. Збільшення дефіциту бюджету, значні зобов’язання з обслуговування державного боргу і високий рівень невизначеності будуть стримувати такі необхідні приватні інвестиції. Особливо важливим буде сприяння притоку капіталу і робочої сили в найбільш продуктивні сектори економіки шляхом зміцнення верховенства права, прискорення процесу врегулювання проблемних кредитів, зменшення регуляторних бар’єрів і зміцнення управління державними банками”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у перспективі необхідно запровадити більш швидкі процедури банкрутства і врегулювання внутрішнього боргу, щоб убезпечити активи від тривалих судових розглядів і мати змогу переорієнтувати їх для нових цілей.

“У 2021 році очікується зростання світової економіки на 4% за умови, що розпочате застосування вакцин від COVID-19 триватиме у широких масштабах впродовж року, що наступив. Однак… Світовий банк відзначає, що відновлення, ймовірно, буде слабким у випадку, коли директивні органи уникатимуть рішучих дій із приборкання пандемії та впровадження реформ, які сприяють зростанню інвестицій… Незважаючи на те, що економіка України, як очікується, буде зростати в 2021 році, після скорочення на 5,5% в 2020-му, пандемія завдала значної шкоди населенню України”, – вказано у повідомленні.

Повідомляється, що враховуючи високий рівень невизначеності, пов’язаної з довгостроковими наслідками пандемії і розробкою вакцини, всі суб’єкти економічної діяльності, як в державному, так і в приватному секторі та домогосподарства, повинні будуть прийняти складні економічні умови всередині країни і за кордоном.

“Відкриття ринку землі в середині 2021 року – це шанс для України повною мірою скористатися можливостями, які надає її сільськогосподарський сектор – важливе джерело надходжень від експорту. Однак, створення ефективного ринку сільськогосподарських земель вимагатиме своєчасного прийняття додаткового законодавства про передачу державних земель місцевим органам влади, запровадження такої необхідної прозорості в управлінні земельними ресурсами і нагляду за ними, а також введення електронних аукціонів для будь-якої передачі державних земель. Оскільки Україна продовжує відновлення в 2021 році, одним із ключових уроків цієї глобальної кризи є важливість зміцнення макроекономічної стійкості”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що виважена грошово-кредитна і фіскальна політика України, включаючи відсутність значних зовнішніх і внутрішніх дисбалансів, допомогла пом’якшити найбільш серйозні наслідки пандемії для економіки України.

“Збереження регуляторної незалежності Національного банку України буде, як і раніше, мати вирішальне значення для збереження довіри і стійкості. Надалі, по мірі зниження безпосередніх ризиків пандемії, буде важливо скорегувати комплекс заходів політики і підтримувати макроекономічну стабільність – важливу передумову міцного, збалансованого і стійкого відновлення”, – вказано у повідомленні.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...