"Свиня" від монополістів: Українцям збираються ще вдвічі підняти плату за мобільний зв'язок

Один тільки Vodafone за останні два тижні переглянув тарифні плани двічі.

Три українських мобільних оператори розгорнули тарифне протистояння. В результаті багато абонентів, особливо користувачі тарифних планів pre-paid, вже отримали свої "SMS щастя" з новинами про підвищення абонплати. І відчули дежа-вю, зазначають Патріоти України.

Якщо раніше про збільшення регулярного платежу заявляли раз в пару місяців: наприклад, в грудні 2018 року підняв абонплату lifecell, в лютому 2019 - Київстар, а в березні 2019 - Vodafone, то цього літа тарифна чехарда не дає відволіктися і на хвилину.

Один тільки Vodafone за останні два тижні переглянув тарифні плани двічі:
З 15 липня вже подорожчали архівні пакети лінійки Vodafone Red.
А з 1 серпня зросте вартість в пакетах SuperNet Start, SuperNet Pro, SuperNet Pro-1, SuperNet Unlim, Family Plus і SuperNet Turbo.
Що відбувається з тарифами на мобільний зв'язок?
Чому Vodafone Ukraine дорожчає частіше конкурентів, підказує показник ARPU - виручка оператора від основної діяльності в перерахунку на одного користувача. Тобто, середній дохід з абонента. Кілька років тому, до початку 2018 року, ARPU усієї "великої трійки" був практично однаковим, і зберігався на рівні $ 1,2- $ 1,3. Але запуск 4G і різкий зліт обсягів трафіку мобільного інтернету на 400% за рік, призвів до збільшення показника до $ 2 і більше.
Для порівняння, за даними GSMА Intelligence, в Євросоюзі ARPU становить $ 13,72, а середній показник у світі - $ 8,4. Найдешевший мобільний зв'язок залишається в Індії - ARPU близько $ 1,2 в місяць.
Протягом 2018 го всі три мобільних лідера країни коректували свої тарифні плани під нову реальність, а заодно сформували для себе "ніші": lifecell, який починав як лоукостер, приміряв на себе роль "преміального" оператора з найвищою середньою абонплатою. Vodafone зайняв позиції "бюджетника" з мінімальним середнім чеком, а "Київстар" пропонував щось на зразок компромісу. На початку 2019 року різниця в доходах операторів на середнього абонента продовжила збільшуватися і за підсумками першого кварталу ARPU трійки операторів був уже такий:
lifecell - 67 грн.
Київстар - 60 грн.
Vodafone Ukraine - 57 грн.
Чому оператори піднімають ставки
Прес-служби всіх трьох найбільших телеком-компаній не підтверджують, але і не спростовують інформацію про намір підняти плату за основні тарифні плани до кінця року. Але телеком-експерти прогнозують, що ціни підстрибнуть в цьому році ще двічі: у вересні-жовтні і до кінця четвертого кварталу.
Осіннє подорожчання пов'язують з тим, що частина тарифних планів надається на календарний місяць, а ще частина - на 4 тижні, тобто 28 днів. Антимонопольний комітет (АМКУ) рекомендував трьом найбільшим мобільним операторам відмовитися від 28-денної тарифікації до вересня 2019 року, в зв'язку з чим експерти припускають, що до цього часу телекомщики піднімуть ціни приблизно на 8%, щоб компенсувати недоотриману виручку.
Передплатники місячних пакетів оплачують 12 рахунків в рік, користувачі пакета послуг на 28 днів - вже 13 квитанцій. Завдяки чому заробіток операторів на таких абонентах свого часу збільшився на 8%. Тепер же, коли від "порівняно чесної" бізнес-моделі доведеться відмовитися, потрібно буде шукати компенсатори.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...