Ситуація критична: Ще три-чотири місяці війни - і доведеться урізати зарплати та пенсії, - голова Мінфіну

Через широкомасштабне вторгнення російської армії у 2022 році ВВП в Україні скоротиться більш ніж на 40 відсотків, тому влада буде змушена скорочувати бюджетні витрати, у тому числі й захищені - зарплати, пенсії та соціальні виплати. Як передає biz.today.ua, про це в інтерв'ю The Economist заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передають Патріоти України.

Так, за прогнозами Світового банку, 2022 року ВВП України скоротиться на 45% порівняно з показником 2021 року. Надходження до бюджету скоротяться через зупинення та неповне завантаження сотень підприємств, а також через податкові преференції для ФОПів. Український Мінфін прогнозує падіння ВВП на рівні 44%. Втім, стверджувати, що це буде саме так, не береться ніхто. Все залежатиме від того, як довго триватимуть воєнні дії. А в ООН не виключали, що конфлікт може призвести до того, що 9 з 10 українців опиняться за межею бідності.

Міністр фінансів України зазначав, що уряду вдавалося виконувати увесь пакет соціальних гарантій бюджету навіть при тому, що щомісячний дефіцит фінансів становить приблизно 5 млрд доларів.

За його словами, для того, щоб перекрити цю величезну фінансову дірку, доводиться вдаватися до різних методів, у тому числі й непопулярних. Зокрема, уряд робить такі кроки:

  • випуск та продаж військових облігацій;
  • зовнішні запозичення у міжнародних партнерів;
  • додрукування грошової маси, що, на жаль, призводить до знецінення гривні.

Проте ці методи до осені можуть вичерпатися. «Якщо війна триватиме більше, ніж ще три-чотири місяці, будуть потрібні болісні заходи, у тому числі різке підвищення податків та різке скорочення витрат» , — сказав Сергій Марченко.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...