Ситуація на грані: Україна ризикує залишитись без опалення та водопостачання взимку: Financial Times розкрив деталі

Україна втратила понад половину своїх енергетичних потужностей через російські атаки, що може призвести до значних перебоїв з опаленням та водопостачанням взимку. Для забезпечення енергетичних потреб країни планується збільшити імпорт електроенергії з Європи, передають Патріоти України.

Про це пише Financial Times. Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова заявила, що країна втратила понад дев'ять гігаватів електроенергії з березня, що складає половину потрібного обсягу для забезпечення енергією України минулої зими.

До початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Україна мала вражаючі потужності виробництва електроенергії, які досягали близько 55 гігаватів. Це робило її однією з найбільших виробників енергії в Європі. Проте в результаті бомбардувань та російської окупації ця потужність різко впала до менш ніж 20 гігаватів.

Недавні обстріли Росії були спрямовані на помпові установки для підземного зберігання природного газу, що використовуються споживачами з ЄС. Хоча ці помпи можна легко замінити, все одно існує занепокоєння щодо безпеки забезпечення зимових постачань, як внутрішніх, так і для експорту до Європейського Союзу. Атаки Росії на газосховища та енергооб'єкти серйозно ускладнили відновлення та перебудову інфраструктури.

На засіданні Верховної Ради України обговорювався оптимістичний сценарій щодо забезпечення населення електроенергією та опаленням взимку. Україні потрібно збільшити імпорт електроенергії з Європи для задоволення своїх енергетичних потреб. Народний депутат Володимир Мороз зазначив, що Україна планує збільшити імпорт електроенергії з 1,7 до 2,2 ГВт. Цей крок може допомогти забезпечити країну електроенергією взимку.

Вас може зацікавити:Латвійський депутат, який послав РФ і став зіркою мережі, влучно висміяв Орбана

Вас може зацікавити:США дозволили бити по всіх небезпечних російських об'єктах: що відбувається. Інтерв’ю з Крамаровим

У виданні Kyiv Post зазначається, що через значні пошкодження в електроенергетичній інфраструктурі та транспортній мережі країна не здатна наразі виробляти необхідну кількість електроенергії. Це ускладнюється пошкодженням системи передачі та підстанцій, що впливає на здатність України передавати і розподіляти електроенергію.

Зимою 2024-2025 років може не вистачити електроенергії для живлення систем опалення та водопостачання. Генеральний директор "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів, що влітку зазвичай споживається на 40-45 відсотків менше електроенергії, ніж узимку. Якщо враховувати віялові відключення електроенергії, це означатиме, що Україна, найімовірніше, не здатна наразі виробляти достатню кількість електроенергії, незважаючи на піковий щоденний імпорт з Європи.

"Задоволення" дорого коштувало! Українець вчасно не заплатив за комуналку - йому нарахували 11,3 тис. грн штрафу

середа, 24 липень 2024, 22:30

Дарницький районний суд міста Києва зобов'язав киянина заплатити 11,3 тис. грн штрафу за те, що він накопичив борг за комуналку. Крім того, він має сплатити сам борг у сумі 43,4 тис. грн. Про це йдеться в рішенні суду по справі № 753/1966/24, передають...

В Україні частина пенсіонерів зобов'язана проходити перевірку кожні пів року: У чому причина

середа, 24 липень 2024, 21:45

Переселенці на пенсії, які отримують виплати в Ощадбанку, зобов'язані кожні пів року проходити ідентифікацію. Відлік часу починається з моменту попередньої верифікації, передають Патріоти України. Про це йдеться в повідомленні ПФУ. Так, така ідентифіка...