"Ситуація склалася нездорова": Гривня може обвалитися через пів року

Девальвація гривні відбудеться, як тільки прилетить будь-який "чорний лебідь".

На гривню може чекати обвал через пів року-рік. Про це сказав колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко, передають Патріоти України.

"Ситуація із курсом гривні виглядає нездоровою, неправильною. Ми стимулюємо імпорт і пригнічуємо експорт, виробництво. Від цього, до речі, уряд Гончарука і страждає. Але, з іншого боку, вони позичають. Не розуміють, що самі, по суті, штовхають Нацбанк на завищений курс рефінансування, а значить, на кредитну стагнацію. По суті, придушення експортерів.

Якщо така політика триватиме далі, то виробництво, експорт не зростатиме. І через пів року-рік може статися обвал гривні, каже економіст. "Раніше тримали курс, а зараз за рахунок спекулянтів він посилюється. Неприродній, штучний фактор, коли спекулянтів допустили на внутрішній ринок.

Ніде у світі не знайдете, де ставка рефінансування у три-чотири рази вища за рівень інфляції. А в Україні ставка 11%, а інфляція — 3%. Девальвація гривні відбудеться, як тільки прилетить "чорний лебідь". Подія, яка підштовхне спекулянтів і ті почнуть тікати з ринку, продавати ОВДП, купувати валюту, на неї буде попит. Тоді може виникнути турбулентність.

"Чорним лебедем" може стати будь-яка подія. Як, наприклад, у Китаї коронавірус. А у нас, наприклад, це може бути загострення на Донбасі чи суд прийме рішення на користь Приватбанку, - говорить Савченко.

Джерело: Gazeta.ua

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...