"Ситуація виходить з-під контролю": Влада обурена, що росіяни вивозять із країни золото "в кишенях"

В Мінфіні Росії поскаржилися, що мешканці країни почали "у кишенях" вивозити з неї золото. При чому, "надто багато". Причина – поки що це є законним способом обійти мито. Втім, невдовзі влада країни цю можливість прибере – проєкт про обмеження вивезення дорогоцінного матеріалу вже готується, зазначають Патріоти України.

Річ у тім, що з 1 жовтня 2023 уряд РФ запровадив тимчасові експортні мита з прив'язкою до курсу рубля на низку товарів –в тому числі золото. При цьому мита прив'язані до вартості долара. Так:

  • якщо ціна за долар менше 80 рублів (33,6 грн за актуальним курсом НБУ), мито дорівнює нулю;
  • за вартості долара дорожче 95 рублів (39,9 грн) воно становитиме 7%.

"Зараз ми боїмося, що ситуація просто вийде з-під контролю через те, що вивезення фізособами стало способом обійти мито, причому законним. І ми бачимо різке зростання вивезення, звичайно, після введення мита. Я цифри не можу називати, але він кратний. Просто люди повезли в кишенях. Навіщо платити, припустимо, 7%, якщо можна не платити. Розпихали по кишенях і поїхали", – розповів заступник голови Мінфіну РФ Олексій Моїсеєв.

При цьому він підкреслив: влада Росії вже готує обмеження щодо обмеження експорту золота фізособами. Хочуть встановити фіксовані обсяги. "Був варіант накопиченим результатом, але зрозуміли, що неможливо буде контролювати під час перевезення через кордони країн-членів Митного союзу, а це саме одна з великих частин проблем. Тому зараз передбачається, що це буде саме номінал, він досить невеликий", – анонсував зміни для росіян Моїсеєв.

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

субота, 7 вересень 2024, 23:35

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...

Українцям, які виконали однакові умови, платять різні пенсії: У чому причина і що відбувається

субота, 7 вересень 2024, 22:22

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати, передають...