Тариф дуже непрозорий: Експерт спрогнозував, на скільки більше українцям доведеться платити за електроенергію

Запропоновані НКРЕКП збільшені тарифи на електроенергію в Україні не є прозорими, оскільки жодних розрахунків щодо таких тарифів не показано. Про це в етері програми "Сніданок з 1+1" заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України.

Крім того, за словами Харченка, вони не вирішують проблему в галузі та створюють некомфортну ситуацію для споживачів. «Я дуже сподіваюся, що Кабмін буде мудрий і це рішення не підтримає. Воно, з одного боку, не вирішує проблеми в галузі зовсім, а з іншого боку, створює дуже некомфортну ситуацію для людей. Тобто ми не вводимо прозору ситуацію: люди все ще не розуміють, за що цей тариф і чому він саме такий. Навіть я не розумію, чесно. Жодних розрахунків не показано», — пояснив експерт.

Харченко також наголосив, що в середньому плата за електроенергію подорожчає на 150−200 гривень. «Якщо взяти дво- або трикімнатну квартиру, то мова буде йти — від 150 до 250 гривень додаткових витрат», — сказав фахівець.

Директор Центру дослідження енергетики погоджується з тим, що має бути ринкова ситуація. В такій ситуації протягом доби ціна в Україні змінюється від 1 гривні до 5 протягом різного часу доби. Вона може бути дорожче, а може бути за певних умов навіть дешевше.

Для населення в Україні зараз діє фіксований тариф, а для бізнесу є ринок, на якому електрика торгується. «Якщо в Україні ввести чесні ринкові тарифи, а люди, які не мають грошей сплатити, мають отримати субсидію від держави — от тоді буде чесно і прозоро. А головне — це повністю обрізає корупцію в енергетиці», — пояснив Харченко.

Він також нагадав про колізію — в Україні діє заборона на підвищення тарифів на компослуги до завершення війни та ще протягом шести місяців після її закінчення.

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...