Тариф на газ в Україні зміниться? Названо дату можливого підвищення цін

В Україні тариф на газ можуть підвищити тільки з травня 2025-го. Однак це відбудеться тільки в тому випадку, якщо до цього моменту закінчиться війна та буде скасовано воєнний стан. Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA, передають Патріоти України.

Так, щонайменше до травня 2025-го кожен кубометр газу коштуватиме 7,96 грн. При тому поки діє воєнний стан, підвищення тарифу на цю комунальну послугу заборонена мораторієм. Зазначимо, в мораторії йдеться, що в Україні до моменту закінчення воєнного стану не можуть підвищувати ціни лише на газ та опалення.

НБУ прогнозує підвищення тарифів в 2025-му

Як йдеться в інфляційному звіті НБУ, очікується поступове підвищення акцизів і тарифів ЖКГ в 2025-му, однак терміни та параметри коригування останніх є невизначеними та, відповідно, ризиком для прогнозу інфляції. Тобто НБУ тільки очікує зростання тарифів, однак не впливає на ці рішення та не знає точних дат.

"Прогноз побудований на припущенні щодо незмінності окремих тарифів на послуги ЖКГ (газ, опалення та постачання гарячої води) протягом 2024 року. Проте складний стан в енергетиці та державному бюджеті, ймовірно, зумовлять поступове коригування тарифів у наступних роках. Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їхніх економічно обґрунтованих рівнів", – йдеться в прогнозі.

Як змінилися тарифи на комуналку

В Україні за останній рік – з травня 2023-го до травня 2024-го – комунальні тарифи збільшилися загалом на 18,6%. Таке подорожчання потягла електроенергія, тариф на яку зріс відразу на 63,6%. А ціна низки інших послуг залишилася на колишньому рівні, повідомили у Держстаті. Там зазначили: крім електроенергії також подорожчали:

  • послуги з управління багатоквартирними будинками – на 9%;
  • утримання та ремонт житла – на 4%;
  • прибирання сміття – на 3,1%.

Водночас тарифи одразу на низку позицій залишилися на колишньому рівні. Це:

  • водопостачання;каналізація;
  • природний газ;
  • гаряча вода, опалення.

Нагадаємо, в Україні ще з 2022-го діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду й теплопостачання. Цого можуть скасувати лише у 2025 році, йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку. Тому, навіть якби було бажання, для підвищення тарифу на газ треба змінювати закон. Чинний тариф продовжили до 30 квітня 2025 року/

"Занадто багато чинників...":Що буде з курсом долара в Україні

неділя, 18 серпень 2024, 13:30

В Україні курс долара у більшості обмінників фінкомпаній та працюючих вихідними відділень банків перебуватиме в межах коридору: прийом від 40,60 до 41,30 гривень та продаж від 41,35 до 41,65 гривень. А курс євро власники обмінників 17−18 серпня виставл...

Українцям масово відмовляють у субсидіях: Що робити, аби все-таки отримати допомогу від держави

неділя, 18 серпень 2024, 13:15

В умовах повномасштабної війни держава продовжує адресно підтримувати тих українців, хто цього потребує - зокрема, надаючи житлові субсидії. При цьому нині в Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу - без збирання довідок та витрачання...