Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для України ситуація. Вже цього року газу власного видобутку може повністю вистачити для задоволення внутрішніх потреб. Про те, скільки українці мають платити за газ і чому енергетичний баланс під час великої війни покращився, читайте в матеріалі OBOZ.UA, передають Патріоти України.

Чому вартість газу не зростає?

В Україні ще з 2022-го діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду й теплопостачання, його можуть скасувати лише у 2025 році, йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку. Тому, навіть якби було бажання, для підвищення тарифу на газ треба змінювати закон. Чинний тариф продовжили до 30 квітня 2025 року. "Ми розуміємо важливість стабільності в ці непрості часи, тому сумлінно дотримуємося своїх зобов'язань перед нашими споживачами", – зазначають у газопостачальній компанії.

Ще кілька років тому, до повномасштабної війни, питання тарифу на газ в Україні було не менш політизованим, ніж зараз питання тарифу на електроенергію. Однак відкриття ринку газу для населення, можливість обирати постачальника газу це питання вирішило.

З початком повномасштабної війни ринок газу для населення фактично перестав існувати. Тепер майже всі українці купують блакитне паливо у монополіста – "Нафтогазу". Ще у 2020-му "Нафтогаз" напряму продавав газ лише 2% українців. У стратегії "Нафтогазу", яку презентували у 2021-му, йшлось про те, щоб до 2025-го збільшити частку до 35%.

"Наша мета – і надалі пропонувати клієнтам високу якість послуг за найкращими цінами та до 2025 року стати партнером для 4 мільйонів українських споживачів, досягнувши частки ринку у 35%", – заявляли в лютому 2021-го в "Нафтогазі". Однак уже у 2022-му через повномасштабну війну весь ринок фактично передали монополісту. Облгази олігарха Дмитра Фірташа націоналізували.

Тож тепер ціни визначає "Нафтогаз". Компанія не змінювала тариф із 2021-го – 7,96 грн за кубометр. "Українська енергетична біржа" показує, що зараз біржовий курс продажу газу становить 15,6 грн за кубометр. Щоб підтримувати рівень видобутку газу, "Нафтогазу" треба інвестувати мільярди доларів у дослідження родовищ, у технології. Газові родовища виснажені на понад 80%. Саме тому доводиться бурити свердловини, які дорожчі й технологічно складніші.

Чи вистачить Україні газу?

До повномасштабної війни Україна критично залежала від імпорту газу. Ще у 2021-му, до повномасштабної війни, Україна видобувала близько 19,7 млрд кубометрів газу. При тому споживання всередині країни складало 28,8 млрд кубометрів. Близько 9 млрд кубів, яких не вистачало для задоволення потреб населення та бізнесу, доводилось купувати за кордоном. На це витрачали валюту, крім того, газ українського видобутку традиційно коштував менше, ніж блакитне паливо, яке купили за кордоном.

Вже у 2022-му через повномасштабну війну (знищення великих підприємств, тимчасову окупацію низки населених пунктів, виїзд із країни мільйонів біженців) обсяг споживання впав із 28,8 млрд до 19,5 млрд кубометрів. При тому об'єм видобутку зменшився порівняно незначно (лише на 1,28 млрд кубометрів).

У 2023-му видобуток газу досяг рівня 2021-му, однак споживання все ще на 31,25% менше, ніж було до великої війни. Цього року, як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, обсяг споживання має досягти об'єму видобутку газу. "У 2023 році споживання було 19,8 млрд кубометрів. Ми маємо забезпечити такий самий рівень видобутку", – сказав Галущенко в ефірі телемарафону ще на початку року.

Ймовірно, цього року дійсно вдасться досягти енергетичної незалежності й повністю забезпечити власні потреби за рахунок українського видобутку. Наприклад, у "Нафтогазі", в планах якого було підвищення рівня видобутку, вже відзвітували про успіхи.

"Компанії Групи збільшують газовидобуток через запуск нових високопродуктивних свердловин, упровадження нових технологій та ефективну роботу зі старим фондом. Планові показники перевищено на 2%. Робота не припиняється не тільки у центральних і західних областях, а й у східних – попри всі воєнні виклики", – зазначив Олексій Чернишов, очільник Групи "Нафтогаз".

В інтерв'ю ЗМІ Чернишов також підтвердив, що ринкова ціна на газ становить 15 грн (ймовірно, маючи на увазі дані Української енергетичної біржі). Проте, крім "Нафтогазу", блакитне паливо продають й інші постачальники. І хоча вони займають незначну частку ринку, та пропонують навіть більш вигідні тарифи. Наприклад, "Енерджі трейд груп" продає блакитне паливо за 7,79 грн за кубометр – на 17 копійок дешевше, ніж у "Нафтогазу".

Україні для розвитку газовидобутку необхідні не тільки інвестиції, але й західні технології. Через виснаження родовищ необхідно залучати західні компанії, які мають необхідні кошти й обладнання для того, щоб нарощувати об'єми видобутку. І для цього рано чи пізно доведеться створювати ринкові умови та обмежувати монополії.

Одна з країн ЄС із вересня значно знизить виплати для українських біженців: Стало відомо, скільки тепер платитимуть

середа, 7 серпень 2024, 11:30

З 1 вересня Ірландія знизить щотижневу державну допомогу для українських біженців із 232 (10 409 грн) до 39 євро (1749 грн), а виплати на дітей становитимуть близько 30 євро (1346 грн) на тиждень. Це рішення зачепить 19 тисяч біженців і викликало крити...

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...