Тарифи на комуналку для населення підвищуватимуть: Які ціни вирішено залишити незмінними до кінця війни

В Україні дедалі наполегливіше лунають розмови про підвищення комунальних тарифів. Найімовірніше, їх підвищуватимуть після закінчення опалювального сезону, передають Патріоти України.

Водночас, законом встановлено тарифи на комуналку, які заборонено підвищувати до закінчення воэнного стану та ще деякий час після нього.У НКРЕКП дали роз'яснення, які тарифи на комуналку не можуть підвищити, а які можуть зрости.

Щодо тарифів на природний газ, то НКРЕКП не має на цю вартість впливу. За законом, компанії-постачальники можуть самостійно встановлювати тарифи на газ.

"Згідно із законом, НКРЕКП не має повноважень щодо встановлення цін на природний газ", - повідомили в Нацкомісії. Тому цілком можливо, що тарифи на газ від компаній-постачальників зможуть підвищити. Водночас, є тарифи, які захищені від підвищення законом про мораторій на підвищення комунальних тарифів. Цей закон був підписаний президентом у серпні минулого року.

Відповідно до цього закону встановлено заборону на підвищення таких тарифів на комуналку:

  • послуги з розподілу газу;
  • теплову енергію: її виробництво, транспортування та постачання;
  • послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

При цьому підприємства теплової комунальної енергетики переважно використовують для виробництва тепла природний газ, який вони купують у Нафтогазу. Природно, що вартість послуг безпосередньо залежить від ціни, за якою вони купують газ у компанії-постачальника. Тому Нафтогаз не має права підвищувати тарифи на газ для підприємств ТКЕ порівняно з тією ціною, яка була на 24 лютого 2022 року.

Мораторій на підвищення цих комунальних тарифів діятиме до закінчення воєнного стану та ще півроку після нього

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...