Точність 10 метрів: Армія США розглядає магнітне поле Землі в якості заміни GPS

Всесвітня система глобального позиціонування (GPS), створена в США в кінці 80-х років, покладається в своїй роботі на 24 супутника. За цей час вона значно еволюціонувала і стала невід'ємною частиною нашої цивілізації. Завдяки їй, користувачі можуть з великою точністю визначати своє місце розташування і час в будь-якій точці світу - і це особливо важливо для збройних сил, зазначають Патріоти України.

Якщо говорити про армію США, то тотальна залежність Пентагону від GPS робить систему глобального позиціонування однією з пріоритетних цілей у разі можливого великого конфлікту. В арсеналі багатьох розвинених країн вже є протисупутникова зброю, GPS-глушники та спуфери (пристрої, що імітують сигнали GPS, які містять неправдиву інформацію).

Щоб підстрахуватися на випадок виходу GPS з ладу, в американській армії розроблені кілька альтернативних технологій. Одна з них пропонує використовувати для навігації кораблів ВМС старого доброго секстанта (винайдений в 1730 році незалежно англійцем Джоном Хедлі і американцем Томасом Годфрі). Інша, більш сучасна і перспективна - технологія навігації по магнітним аномаліям MAGNAV.
Магнітне поле, що охороняє Землю від сонячного випромінювання, будучи всеосяжним, змінюється в залежності від місця розташування в ньому будь-якого об'єкта. Ці відхилення, зафіксовані магнітометром, можна співвіднести з картою планети. В результаті виходить магнітна карта Землі, якій не потрібні супутники і навіть топографічна карта. Як повідомляє видання Defense One, точність позиціонування MAGNAV становить 10 метрів.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...