Toyota Camry чи Volvo стануть "розкішшю"? У Раду внесли поправки щодо транспортного податку

Якщо цей податок не сплатити, то на автомобіль можуть накласти арешт і не випустити за кордон.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким планується змінити оподаткування, чинне щодо власників елітних автомобілів. Якщо цей документ буде прийнятий парламентом, то так званий податок на розкіш доведеться платити не тільки господарям люксових авто, але і власникам моделей середнього класу, повідомляють Патріоти України.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день податок на розкіш (транспортний податок) в розмірі 25 тисяч гривень на рік платять власники елітних машин, вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (1,87 мільйона гривень) і вік яких не перевищує 5 років. Але в парламенті вже зареєстрований законопроект № 4101, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу. У ньому запропоновано поправки, що стосуються транспортного податку. Зокрема, автори документа хочуть істотно знизити поріг по вартості авто - з 375 до 200 «зарплатних» мінімалок.
Якщо законопроект буде прийнятий в такому вигляді, то по 25 тисяч гривень на рік доведеться платити власникам машин, вартість яких на даний момент перевищує 1 мільйон гривень. До таких, наприклад, відносяться нові Toyota Camry XV70, Volvo XS 40 або електрокар Tesla Model S з пробігом. І це при тому, що в Україні здійснюється державна підтримка електроавтомобілів і стимулюється їх покупка.
А з наступного року після підвищення мінімальної зарплати до 6-6,5 тисячі гривень порогова вартість «розкішних авто» складе 1,2-1,3 мільйона. Тобто платити податок на розкіш доведеться вже не тільки з елітних машин, але і з автомобілів рівня трохи вище середнього. Робити це потрібно буде щорічно до 1 серпня. Якщо цей податок не сплатити, то на автомобіль можуть накласти арешт і не випустити за кордон.
Щорічно до 1 лютого на сайті Мінекономіки розміщуватиметься перелік авто, що підпадають під це оподаткування, - із зазначенням марки, моделі, року випуску, об'єму двигуна і типу палива. Крім того, на цьому ж сайті є спеціальний калькулятор, завдяки якому можна самостійно розрахувати вартість машини, щоб зрозуміти, чи підпадає вона під транспортний податок.
Необхідність зміни правил оподаткування з дорогих транспортних засобів продиктована істотним зниженням надходжень від цього виду збору, повідомила заступник міністра фінансів Світлана Воробей: «Тільки протягом 2020 року перелік авто, з яких повинен сплачуватися такий податок, на офіційному сайті Мінекономіки скоротився в 1,5 рази. Це сталося у зв'язку зі збільшенням розміру мінімальної зарплати. Для порівняння: мінімальна вартість таких авто в 2016 році, коли був введений такий платіж, була 1 мільйон 33 тисячі гривень, а в 2021 році вона стане 2,25 мільйона гривень. Тому Мінфін запропонував повернути мінімальну вартість дорогих авто, з яких потрібно платити транспортний податок, до споконвічного значення і залучити таким чином більше заможних громадян до наповнення бюджетів місцевих громад, так як цей податок є місцевим».
Джерело: Факты

В Україні готується підвищення акцизу на пальне: Економіст пояснив наслідки

четвер, 16 травень 2024, 3:25

Підвищення акцизу на дизель та бензин, яке ініціює Кабмін, призведе до закриття бізнесу та підвищення рівня безробіття. Крім того, таке підвищення позначиться на цінах, тож як наслідок, платити більше доведеться всім українцям. Про це заявив голова Асо...

Ухилянти, яким заблокують рахунки, зможуть частково розпоряджатися своїми коштами: Про що йде мова

середа, 15 травень 2024, 14:42

Чоловікам, які ухиляються від оновлення своїх військово-облікових даних у ТЦК, блокуватимуть банківські рахунки. Однак, незважаючи на блокування рахунків, ухилянти усе ж зможуть робити внески за кредитами. Таку відповідь дали в службі техпідтримки укра...