Травневі відключення світла: Ось чому українці лишилися без електрики саме зараз

Багато українців обурюються, що відключення світла почалися, коли на енергосистему вже не тисне опалювальний сезон. І хоча це дійсно так, обстріли енергетичної інфраструктури російськими агресорами змусили енергетиків задіяти відключення саме зараз.

Про це повідомили в "Укренерго". Причина, через яку відключення електроенергії стали масовими саме у травні, а не взимку, коли навантаження збільшується через необхідність опалювати житло, пояснюють ракетними ударами по енергетиці.

В результаті російських атак були пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції, тому вони не можуть виробляти стільки само електроенергії, як раніше. Тому в енергосистемі почав зростати дефіцит електроенергії, через що довелося закуповувати її в країнах Європи, звертатися по екстренну аварійну допомогу та обмежувати споживання для промисловості.

Але 13 травня у країні почалося похолодання, що збільшило споживання електроенергії через масове використання обігрівачів та кондиціонерів населенням. Тому застосовуваних заходів виявилось недостатньо, тому для побутових споживачів також ввели спочатку аварійні, а потім погодинні відключення світла.

Та чому ж відключають електрику вночі, коли навантаження на енергосистему значно меншає? В умовах нестачі електроенергії почалося водопілля, що знизило обсяги електроенергії, яку постачали гідроелектростанції (зокрема і вночі). Крім того, вночі падає кількість і імпортованої електроенергії.

"В ситуації, що склалася, користування потужними електроприладами просимо перенести на денні години – з 11:00 до 17:00. Це пік сонячної активності, і сонячні електростанції покривають дефіцит", – звернулися в "Укренерго".

В енергокомпанії ДТЕК наголошують, що за інформацією Кабінету Міністрів та Міністерства енергетики Україна не продає електроенергію за кордон. Та навіть попри те дефіцит електроенергії триває також і вночі.

"Дефіцит наразі триває з 18.00 вечора до 8.00 ранку. До побутового споживання в часи пік додається робота промисловості, яка зазвичай працює цілодобово. Окрім того, температура вночі традиційна нижча, а споживання електроенергії на обігрів вище. Тому саме в ці години, доводиться обмежувати споживання електроенергії", – зауважили у корпорації.

Не приховувати, а викорінювати!

неділя, 30 червень 2024, 23:09

Чим більше влади має правитель – тим важче йому з нею розлучатися. І тим частіше виникають різні ідеї: як би щось зробити так, щоб свято влади ніколи не закінчувалося. Основним симптомом є намагання за будь-яку ціну заглушити критику. Причому так, щоб...

"Ми наближаємося до літнього піку": У ДТЕК пояснили, чому вночі відключають світло і як складають графіки

неділя, 30 червень 2024, 21:15

Постійні обстріли ЗС РФ, ремонт енергоблоків АЕС і спекотна погода - все це збільшує навантаження на українську енергосистему. Через це в останній декаді червня суттєво збільшилися періоди відключення світла. І це ще не межа. Про це розповів виконавчий...