"Труба" Газпрому все ближче: "Блакитний потік" до Туреччини простоює другий місяць поспіль через відсутність попиту на російське паливо, - Reuters

Наразі ціна на трубопровідний газ росіян в кілька разів вища, ніж скраплений, в котрому дефіциту немає

Підводний газопровід з РФ до Туреччини "Блакитний потік" продовжує простоювати після проходження ремонту, хоча повинен був відновити роботу ще в травні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на три свої джерела, , зазначають Патріоти України.

За даними агентства, простий газопроводу викликаний тим, що Туреччина різко нарощує закупівлі зрідженого природного газу (LNG) замість російського. За оцінкою аналітиків, зараз ціна на трубопровідний газ "Газпрому" в кілька разів вище, ніж на LNG.
Крім того, зростають поставки в Туреччину палива по газопроводу з Азербайджану.
Турецька енергокомпанія Botas повідомила в травні, що ремонт "Блакитного потоку" буде проходити з 13 по 29 травня, але до сих пір магістраль не повернулася в роботу, і невідомо, коли це станеться, повідомили один турецький і два російських джерела в газовій галузі.
Запущений на початку 2000-х років "Блакитний потік" в минулому році перекачав з РФ до Туреччини 11,1 млрд кубометрів газу з сумарного обсягу російського експорту в цю країну в розмірі 15,5 млрд кубометрів.
"Немає сенсу використовувати два газопроводи, якщо" Турецького потоку "більш ніж достатньо", - сказав один з російських джерел.
"Газпром" відмовився відповісти на питання, коли "Блакитний потік" повернеться в роботу.
На даний момент газ до Туреччини йде через одну з гілок "Турецького потоку" потужністю 15,75 млрд кубометрів на рік. Нова газопровідна магістраль була запущена в цьому році. З введенням Турецького потоку сукупна потужність експорту РФ до Туреччини досягла 32 млрд кубометрів на рік.
Як зазначає агентство, відносини між Росією і Туреччиною, яка є одним з найбільших споживачів російського газу, в останні роки були нестабільними і ускладнювалися розбіжностями щодо конфліктів в Сирії та Лівії, а також питанням про статус стамбульського Собору Святої Софії.
Скорочуючи імпорт газу з РФ, Туреччина в цьому році планує покривати як мінімум третину свого споживання газу закупівлями LNG, який приходить з США, Нігерії, Алжиру, Катару, а також з Росії.
У березні минулого року Росія була найбільшим експортером газу в Туреччину, але після 72% падіння закупівель газу з РФ рік до року, Москва зараз є всього лише четвертим найбільшим постачальником газу Анкарі, показує статистика регулятора енергетичного ринку Туреччини.
Як повідомлялося, поставки російського газу до Туреччини в 2019 році знизилися приблизно на 40% - до 14,4-14,8 млрд кубометрів на тлі зростання поставок з Азербайджану і закупівель газу в зрідженому вигляді.
Нагадаємо, в січні 2020 року на церемонії в Стамбулі президенти Росії і Туреччини, Володимир Путін і Реджеп Тайіп Ердоган, запустили газопровід "Турецький потік", який є частиною плану Росії по забезпеченню поставок газу в Європу в обхід України.
Восени 2019 року російський "Газпром" завершив будівництво двох ниток морського газопроводу "Турецький потік" по дну Чорного моря з 15,75 млрд куб. м газу в рік кожна. Одна з ниток призначена для турецького ринку, друга - для європейського, з продовженням по території Болгарії, Сербії, Угорщини.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...