Тримаймося: Зеленський продавив через Раду надзвичайні повноваження епатажного в.о. міністра Вітренка - каратиме та милуватиме з новою потугою

Слуги винайшли новий форимат, коли тимчасовець отримує надзвичані повноваження, а "батько рідний" Зеленський - весь у "білому"- у випадку провалу буде і ні до чого. У випадку перемоги всі лаври можна покласти на голову коміка - дуже зручно.

Монобільшість Верховної Ради підтримала пропозиції президента Володимира Зеленського щодо законопроєкту №4531. Вони передбачають, що в.о міністра отримає усі ті самі повноваження, що й призначений парламентом глава відомства: приватизувати і продавати держмайно, ухвалювати кадрові рішення, мати право підпису.

Це дозволить в.о. голови Міненерго Юрію Вітренку необмежений час перебувати в такому статусі без підтримки ВР і фактично стати повноправним міністром. За проєкт закону зі змінами в цілому проголосували 267 народних депутатів. Про це свідчить офіційний сайт парламенту.

Фракція "Слуга народу" віддала 226 голосів, депутатська група "За майбутнє" – 18, депутатська група "Довіра" – 17, позафракційні – 6.

Високопоставлені співрозмовники з Офісу президента розповіли, що таке рішення запропонували через те, що голосів за призначення Вітренка згідно із законом не вистачає. Тому вирішили піти іншим шляхом – змінити закон.

Президент Володимир Зеленський відзначав, що покладення на заступників міністра виконання не усіх, а лише окремих повноважень у період, коли посада міністра є вакантною, є способом самоусунення Верховної Ради від виконання конституційних повноважень з призначення членів уряду. Адже неприйняття парламентом протягом тривалого часу рішення про призначення міністра неминуче призведе до паралічу діяльності відповідного міністерства.

Вітренко отримає повноваження міністра: "Слуги народу" підтримали пропозицію Зеленського
Вітренко отримає повноваження міністра: "Слуги народу" підтримали пропозицію Зеленського
Що передбачає законопроєкт №4531

Документ зупиняє безконкурсні "добори" на держслужбу, запроваджені на період карантину. Нові конкурси мають бути оголошені протягом 6 місяців, а залишатись на посадах призначеним у період карантину без конкурсів службовцям можна буде не більш ніж 9 місяців з дня набрання законом чинності.

Також скасовується можливість "політичного" звільнення держслужбовців категорії А (це найвищі посади – керівники ЦОВВ, держсекретарі міністерств, держсекретар секретаріату уряду та його заступники). Такі звільнення дозволялись протягом 4 місяців з дня призначення нового прем’єр-міністра або відповідного міністра. "Звільнені" у такий спосіб перебували до пів року поза штатом і отримували неабиякі фінансові компенсації.

Під час проведення конкурсу на посади вищого корпусу держслужби закон встановлює вносити суб’єкту призначення пропозиції щодо не п'яти, а всього трьох кандидатур.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 17 грудня 2020 року Рада провалила призначення Юрія Вітренка віцепрем'єр-міністром – міністром енергетики.

Пізніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль призначив Вітренка першим заступником міністра, під час відсутності повноправного глави відомства він автоматично став в.о. міністра.

28 січня Шмигаль знову запропонував Раді призначити Вітренка міністром, проте парламентарі відмовилися підтримувати його кандидатуру.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...