Тризуб та Берегиня: Частина космосу поза межами Сонячної системи стала "українською"

У космосі з'явилася планета Берегиня. Ілюстрація: соцмережі.

У вівторок, 17 грудня, Міжнародний астрономічний союз підсумував конкурс та присвоїв імена понад сотні планет поза межами Сонячної системи. У України також випала така нагода, повідомляють Патріоти України.

Українці з-поміж майже сотні пропозицій обрали ім'я Берегиня для зірки HAT-P-15 у сузір'ї Персея. У поясненні вказано, що останнім часом Берегиня отримала статус національної богині - хранительки домашнього вогнища і захисниці землі. На її честь з 1985 року вже названа одна з рівнин Венери. Для екзопланети обрали ім'я Тризуб - давній слов'янський знак і герб України.

До прикладу, сусіди України поляки для своєї зірки у сузір'ї Пегаса обрали ім'я Соляріс - на честь знаменитого роману Станіслава Лема. А гігантську екзопланету там назвали Піркс.

Росія вибирала ім'я зірці HAT-P-3 в сузір'ї Великої Ведмедиці. За підсумками національного конкурсу, проведеного Інститутом астрономії РАН, "ведмежий" помаранчевий карлик був названий Домбай - на честь курортного регіону на Північному Кавказі. Його супутник, відкритий в 2007 році, назвали Теберду - по імені гірської річки, яка там же протікає. Повний список імен-переможців по країнах можна подивитися на сайті МАС.

Джерело: ВВС Україна

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...