Це буде шок для ринку! Курс долара в Україні зросте до 60 грн, якщо Росія розпочне повномасштабну війну, - експерт

У разі розв'язання Росією повномасштабної війни чи ескалації на сході України гривня різко впаде. Курс може досягти 60 грн/$, вважає аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак, зазначають Патріоти України.

Такий прогноз опублікував бізнес-портал UBR. Нагадаємо, що Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на понеділок, 6 грудня, на рівні 27,29 грн/$.

На думку представника компанії ЦБТ, різка девальвація буде спровокована низкою причин:

  • утопічність спроб протистояти Росії як країні з великою кількістю військ і ресурсів;
  • зниженням інвестиційної привабливості України на роки вперед, навіть якщо за країну вступатимуться союзники.

Орищак зазначив, що якщо РФ влаштує нову агресію, то спекулянти почнуть активно купувати долари та євро. "Політична обстановка непроста, тому робити оптимістичні прогнози, знаючи багаторічний конфлікт між країнами, дещо неправильно. Крім того, різні недомовленості й конфлікти між Росією та США, або Росією та ЄС з газового питання лише посилюють ймовірність залучення України як територіально привабливої країни, у військові дії", – сказав аналітик.

Також він заявив: відтік населення й одночасне зниження купівельної спроможності громадян можуть спричинити заборгованість і щодо оплати "комуналки", і перед банківським сектором. "Ці причини лише підтримують ідею, що гривня впаде щонайменше вдвічі до долара США", – припустив аналітик ЦБТ.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...