"Це приклад того, як можна спаскудити нормальну ідею": Українцям пояснили важливі моменти податкової амністії

90% українців можуть не турбуватися про податкову амністію. Наслідки від незадекларованих доходів чекатимуть на тих, хто має на руках більше визначеного ліміту суми - 15 тисяч доларів, рухомого і нерухомого майна, передають Патріоти України.

Про важливі нюанси податкової амністії у програмі "Вересень" на Апостроф TV розповів міністр фінансів України Сергій Марченко.

Зокрема, він пояснив фразу про нарахування суми несплачених податків з 1995 року для кожного громадянина, зазначивши, що вона "вирвана з контексту".

"Ця фраза вирвана з контексту. Це приклад того, як можна спаскудити нормальну ідею. Що мається на увазі, у нас є інформація про сплачені податки лише з 1995 року. До 1995 року інформації цієї немає. Умовно кажучи, зараз йде податкова амністія, після того, як бажаючі амністуються, ми передбачаємо, що можуть бути запроваджені непрямі методи", - зауважив міністр.

За його словами, до громадян почнуть застосовувати непрямі методи перевірки після того, як завершиться період податкової амністії. Ті особи, які не задекларували статки, вважатимуться доброчесними платниками податків. І, якщо вони наважаться купити, наприклад, нерухомість, на їхні статки чекатиме перевірка. Якщо не зможуть пояснити їх походження - доведеться заплатити з них податок.

"Яка задача податкової? Оцінити, чи є в цього суб’єкта достатньо доходів для того, щоби купити цей дім. Навіть без його участі. Вони дивляться за інформацією з 1995 року: порахували, чоловік працював, у нього є легальні доходи — немає питань взагалі. А якщо після перевірки з’ясується, що в тебе цих коштів не може бути, то доведеться пояснити, де ти їх узяв, або сплатити податок за різницею того, які доходи ти показував, і ті суми, які ти не сплатив. Я вважаю, що це чесний спосіб", - наголосив Марченко.

Отже, амністія дозволить легалізувати свої кошти: покласти кошти в банк на рахунок, сплативши 5% податку, й надалі їх законно використовувати - ніхто не питатиме про їх природу походження.

При цьому, за підрахунками міністра фінансів, левовій частці українців можна не хвилюватися, оскільки наслідки від незадекларованих доходів чекатимуть на тих, хто має на руках більше визначеного ліміту суми, рухомого і нерухомого майна.

"В принципі 90 % громадян взагалі не треба думати про амністію. Є певний мінімальний пакет: якщо ви накопичили 15 тисяч доларів, якщо у вас є об’єкт нерухомості, здається, до 100 квадратних метрів, автомобіль — ці речі не потрібно декларувати", - резюмував міністр.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...