Це шоковий сценарій: Експерти пояснили, як нові ціни на паливо можуть вбити "Газпром"

Російський монополіст "Газпром" почав відчувати проблеми через скорочення споживання енергоносіїв унаслідок уповільнення світової економіки і падіння цін на нафту і газ нижче планки відсікання надприбутків. Про це повідомляє "Беларуская праўда", передають Патріоти України.

Газовий холдинг зіткнувся з різким падінням цін на газ на ключовому європейському ринку ще в другому півріччі 2019 року.

З одного боку, причиною того послужив наплив СПГ зі США і Катару, які весь 2019 рік продовжували нарощувати потужності зі зрідження, незважаючи на те, що пропозиція на світовому ринку перевищила попит. Через надлишок товару ціни на газ в Азії впали вдвічі.

З іншого, європейці і "Газпром" перед опалювальним сезоном заповнили свої підземні сховища під зав'язку через ризик зупинки транзиту через Україну. Однак кризовий сценарій нової газової війни не спрацював, та й вкрай тепла зима не сприяла відбору газу зі сховищ.

У підсумку російський монополіст отримав скорочення як за обсягами поставок, так і за ціною. У січні-лютому він позбувся понад половини експортних доходів. Сьогодні в Європі природний газ Росія продає по $80.

Масло у вогонь підливають і транзитні контракти. У квітні 2019 роки після трирічної перерви холдинг відновив закупівлі туркменського газу для підтримки високого експорту. На даний момент через відсутність попиту вони стали збитковими. Однак зменшити обсяг прокачування виявилося технологічно неможливо, його можна тільки зупинити. В цьому випадку категоричну незгоду висловлює Казахстан, оскільки несе значні втрати від зупинки транзиту.

Ще більш катастрофічно виглядає ситуація на східному напрямку. У січні-лютому по "Силі Сибіру" в Китай подали 671 млн. кубометрів в надії вийти на обсяги в 38 млрд. кубометрів на рік.

В кінці квітня китайська CNPC виявила велике родовище природного газу в провінції Сичуань з запасом 1 трлн. кубів. А в провінції Шаньсі виявлено інше велике родовище з запасом в 545 млрд. кубометрів. Після цих двох відкриттів загальний обсяг запасів природного газу в контрольованих CNPC родовищах досяг 30 трлн. кубічних метрів.

Таким чином російський проект "Сила Сибіру", вартістю $ 55 млрд., Скоріше за все терпить повний крах і може стати найбільшим провалом російської газової політики.

В результаті "Газпром", володіючи найбільшими в світі запасами газу і монопольним доступом до трубопроводів, став збитковим у фінансовому плані. Комплекс системних проблем підриває позиції холдингу як потужного експортера газу.

Подальше падіння цін через надлишок пропозиції може змусити "Газпром" продавати газ собі в збиток заради збереження ринкової частки, але відсутність попиту грає свою роль.

Ситуація в енергетичному секторі Росії мабуть настільки плачевна, що Федеральна антимонопольна служба запропонувала з 1 липня 2020 року підвищити ціни на газ для населення на три відсотки.

Оскільки "довжина" нафтогазової голки досягає половини експортної виручки Росії, провал в енергетичному секторі загрожує Москві навіть не песимістичним, а шоковим сценарієм.

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...

Не "прошмигнуть": Росіян залишать без авто з Європи, країни ЄС майже перекрили лазівку через Білорусь

четвер, 28 березень 2024, 15:22

ранзит автомобілів із Європейського Союзу (ЄС) до Росії через Білорусь нарешті почали перекривати. Жорсткі обмеження вже запровадили Польща та Латвія, найближчим часом до них може приєднатися Литва. Саме через ці країни автомобілі возили до РФ в обхід ...