Це треба знати! Три категорії українців можуть отримувати польську пенсію: Який стаж потрібно мати

Українські громадяни мають право отримувати і польську, і українську пенсію. Для цього їм потрібно мати необхідну кількість стажу. Також існує три вікові групи пенсіонерів, для кожної з них діє окремий порядок нарахування пенсій, передають Патріоти України.

До першої групи належать українці, які народилися до 1949 року. За наявності 20 років стажу у жінок та 25 років стажу у чоловіків вони можуть претендувати на мінімальну пенсію в Польщі. Наприклад, якщо ви пропрацювали у Польщі лише рік чи два, а в Україні 30 років, то вам зарахується загальний стаж і можна буде отримувати польську мінімалку (1050 злотих).

До другої категорії належать громадяни, які народилися в період з 1949 по 1969 рік. Розмір їхньої пенсії залежатиме від того, скільки податків особисто вони та їхній роботодавець відрахували до ZUS та Пенсійного фонду у Польщі. Розмір пенсії може бути нижчим за мінімалку, адже це залежить від суми сплачених податків і від того, як довго ви працювали в Польщі до досягнення пенсійного віку.

Люди, які народилися після 1969 року, також можуть претендувати на польську пенсію. Розмір їх виплат залежатиме від рівня податків, який вони заплатили, працюючи все своє життя. Однак, якщо у другій категорії роботодавець сплачував податки або у ZUS, або до Пенсійного Фонду, то у третій – враховуються податки в обидві організації.

Таким чином, до сумарного стажу враховуються всі офіційно відпрацьовані роки у Польщі, а також в Україні. Для отримання польської пенсії необхідно також досягти пенсійного віку за законами Польщі (жінки – 20 років, чоловіки – 25 років)

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...