Це вам не півник із гною: Японці навчили кухоль друкувати малюнки на воді бульбашками (відео)

Час на створення і розсіювання «пікселів» залежить від типу напою.

Японські інженери створили кухоль, здатний створювати на поверхні рідини фігури з бульбашок. Наприклад, він здатний показати на напої час або коротке слово. Розробка була представлена на конференції UIST 2019, інформують Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Існують методи, що дозволяють наносити на поверхню напоїв візерунки і зображення. Один з найвідоміших прикладів - це техніка латте-арт, що дозволяє наносити на поверхню кави з молоком візерунки. Є також і автоматичні пристрої, які друкують на поверхні кавової пінки довільний малюнок. Однак ця техніка може бути застосована лише до одного типу напоїв, а також не дозволяє змінювати створене на поверхні зображення.

Аяка Ісіі (Ayaka Ishii) і Ітіро Сііо (Itiro Siio) з Університету Отяномідзу створили кухоль, сумісний з багатьма напоями, який дозволяє змінювати візерунок на поверхні рідини. Для отримання таких характеристик автори вирішили використовувати електроліз води, при якому утворюються газоподібні водень і кисень. На дні горнятка встановлений масив з катодів (10 на 10 електродів), а на стінці розташований круговий анод у вигляді плівки з сусального золота.

Під час роботи горнятко подає напругу на потрібних електродах, в результаті чого на них починає вироблятися газ, він піднімається до поверхні у вигляді невеликих бульбашок. Експерименти показали, що для створення яскравої точки з бульбашок необхідно кілька секунд, а для їх розсіювання і повернення до вихідного кольору необхідно кілька десятків секунд. Варто зазначити, що час на створення і розсіювання «пікселів» залежить від типу напою. Автори протестували кухоль з кавою, водою і соками. У частину з них розробники додавали соду для збільшення провідності.

Крім електродів для синтезу газу в горнятку також встановлено два контрольних електрода. Один з них розташований на стінці, де горнятко стикається з губами, а другий встановлений на ручці. Вони дозволяють відстежувати дотик користувача і знижувати напругу на основних електродах.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...