Цей рік став унікальним: Експерти дали прогноз щодо цін на овочі і фрукти до кінця літа

Ціни на овочі та фрукти в Україні зберігаються на високому рівні через холодну весну і поганий врожай, виходячи з цього загальний показник подорожчання фруктів залишається на високому рівні. Про це з посиланням на експертів профільного ринку повідомляє "Сегодня", передають Патріоти України.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин звернув увагу на позитивні моменти на продуктових ринках, зокрема, що овочі в червні 2020 року дешевше, ніж в минулому році. На його думку, розвиток ситуації з цінами залежить від карантину і заходів уряду щодо стримування пандемії COVID-19.

"Черешня на третину дорожче, ніж рік тому (80-90 грн/кг). Овочі, незважаючи на зростання цін в порівнянні з груднем, в порівнянні з травнем минулого року коштують дешевше, за винятком картоплі. Але поки складно прогнозувати, як зміняться ціни влітку, бо незрозуміло, як довго збережеться карантин. В цілому, в червні-серпні можна очікувати традиційно низької інфляції, до 1% за три місяці", - розповів він.

На думку глави Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, через погодні умови у українців можуть бути проблеми з тим, щоб запастися сезонними фруктами і овочами на зиму.

"Цей рік є унікальним через погоду, яка відклала початок сезону. Справжнє літо для споживачів почнеться в липні і триватиме в серпні. Але не слід розраховувати на дешеві продукти в розпал сезону. Цей пік може бути коротким або його взагалі може не бути в деяких регіонах. Щодо овочів ситуація виправилася, але Україні все одно не вистачить власного лука і картоплі. Головний тренд літа - ми не очікуємо зростання цін на продовольство, яке ще в березні прогнозувалося ООН. Але і негативні очікування стосовно пандемії і повільного економічного зростання не дадуть можливості зниження світових цін на продукти, в тому числі і в Україні", - заявив експерт.

Раніше в уряді заявили, що інфляція в Україні значно нижче прогнозного рівня, що призводить до проблем в економіці.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...