Цікавий ефект від західних санкцій: У Росії хочуть прибрати терміни придатності з продуктів

З російських продуктів можуть зникнути дані про адресу виробництва, дату виготовлення та терміни придатності товарів. Перегляд "стандартів" мають провести вже у 2023 році, повідомляють Патріоти України.

Ще у липні Кремль доручив проаналізувати норми у галузі етикетування. Відповідне прохання озвучив російський бізнес після повномасштабного вторгнення країни-агресорки в Україну та впровадження західних санкцій, оскільки зіткнувся з гострим дефіцитом пакування та чорнил.

Яку інформацію можуть прибрати з російських продуктів

Низці російських регуляторів Кремль доручив переглянути можливості внесення змін до норм пакування та маркування продуктів, оскільки бізнес країни-агресорки бідкається на серйозний дефіцит чорнил та упаковок.

У "Росстандартє" заявили, що до можливого скорочення інформації, яка досі є обов'язковою для нанесення на пакування продуктів, можна, зокрема, віднести:

  • дані про адресу виробництва товару,
  • інформацію про дату виробництва,
  • терміни придатності продуктів,
  • спеціальні маркування і піктограми.

Проте жодних механізмів того, як російські споживачі зможуть дізнатися, чи продукти не є протермінованими й чи їх можна вживати, відомства не розробили. У "Росстандартє" запропонували перенести частину обов'язкової інформації про товари до QR-кодів.

Водночас ситуація ускладнюється, оскільки для внесення змін до норм маркування та пакування необхідно вносити зміни до технічних регламентів митного союзу, до якого, окрім Росії, входять також Білорусь, Вірменія, Казахстан та Киргизстан.

Зазначається, що перегляд чинного у росії ДСТу з рекомендаціями щодо етикетування виробниками продуктів харчування запланований на 2023 рік.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...