Цікавий поворот: Україна вперше увійшла до списку країн із доходом вище середнього за версією Світового банку

Україна вперше у своїй історії увійшла до списку країн із національним доходом на душу населення вище середнього за версією Світового банку. Про це повідомляється в оновленому рейтингу банку, передають Патріоти України.

Зміна класифікації України в бік підвищення стала результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3%, після падіння на 28,8% у 2022 році) з одночасним скороченням населення, яке зменшилося більш ніж на 15% після повномасштабного вторгнення з боку Росії.

Ці фактори були додатково посилені зростанням цін на товари та послуги, вироблені всередині країни, що призвело до значного зростання номінального валового національного доходу на душу населення (за методом Атласу) на 18,5%.

Світовий банк вказує, що українська економіка зазнала значних збитків внаслідок війни, а реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%) на відновлення України.

Валовий національний дохід – це сума доданої вартості виробниками-резидентами плюс будь-які податки на продукцію (за вирахуванням субсидій) і чисті надходження первинного доходу (компенсації працівникам і майнових доходів) з-за кордону. ВНД обчислюється в національній валюті, але Світовий банк конвертує його в долари за допомогою спеціального атласного методу для згладжування коливань цін і курсів валют.

Майже всі роки незалежності Україна в рейтингу Світового банку мала статус країни з доходами нижче середнього рівня, а в 1999-2001 роках навіть опускалася в категорію країн із низьким рівнем доходів.

Станом на 2024 року встановлені Світовим банком категорії доходів за рівнем ВНД на душу населення виглядають так:

→ країни з низьким рівнем доходів: $1145 та нижче;
→ країни з доходами нижче за середній рівень: $1136 – $4515;
→ країни з доходами вище за середній рівень: $4516 – $14 005;
→ країни з високим рівнем доходів: $14 006 та вище.

Для України цей показник становить $5070.

Сусідами України в рейтингу стали Екваторіальна Гвінея та Тонга.

Світовий банк вказує, що використовує статистичні дані не тільки України, але й ООН і Росії, яка окупувала Севастополь, Крим і – частково – ще чотири українські області: Донецьку, Запорізьку, Луганську, Херсонську.

Королівство кривих дзеркал

п’ятниця, 5 липень 2024, 19:02

Мінсоцполітики (!) пропонуватиме «оптимізувати» (людською мовою – «скоротити») соціальні видатки. Завжди думав, що задача Мінсоцполітики – знаходити шляхи виплат цих видатків. Зокрема, за рахунок зменшення втрат на корупції, неефективному управлінні і ...

У квартирах українців проводитимуть газові перевірки: Ось що потрібно знати

п’ятниця, 5 липень 2024, 18:57

Від 2024 року у будинках українців проводитимуть технічний огляд газових мереж та обладнання. Для цього ввели додаткову платіжку, розмір якої залежить від кількості квартир, обладнання та віку будинку. Наразі спеціалісти перевірили 10 тисяч будинків – ...