Ціна на газ різко зросте у вересні: Хто винен і що буде з тарифами на комуналку

В Україні, де у серпні ціни у деяких постачальників газу досягли 15−16 грн за кубометр, ситуація у вересні може погіршитися - тарифи «стрибнуть» вгору, передають Патріоти України.

Як повідомляє today.ua, на перший місяць осені на Українській енергетичній біржі (УЕБ) вже заявлена нова ціна — понад 18 гривень за кубометр. Відзначається, що за останні п'ять місяців тариф на газ зріс майже вдвічі — у травні він становив 9,3 гривні за кубометр.

Зростання цін на «блакитне» паливо пов'язане, у тому числі, й з ситуацією на європейських ринках, де фіксується найвища вартість газу за останні 13 років. Це, зокрема, пояснюється дефіцитом газу, який раптово утворився у найбільших європейських сховищах — західні експерти впевнені, що така ситуація виникла з вини Росії.

Так, якщо наприкінці липня магістральним газопроводьм «Ямал-Європа» надходило у середньому 84 мільйони кубометрів газу на добу, то вже на початку серпня цей обсяг знизився до 50−60 мільйонів кубометрів. В ЄС заявляли, що у «Газпрому» є можливості наростити поставки газу, але російський концерн не робить цього з весни. Серед причин називали і шантаж Росії, яка прагне запустити «Північний потік — 2» в обхід України.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...