Ціна "величия": Половині росіян не вистачає на їжу

Про подорожі, покупку побутової техніки та авто багатьом громадянам РФ довелося забути.

У Росії збільшилася кількість сімей, чиїх фінансових ресурсів вистачає тільки на покупку їжі та одягу. Про це свідчать дані Росстату, передають Патріоти України.

У квітні-червні 2019 року частка таких сімей становила 49,4%, що на 0,6 процентного пункту вище, ніж роком раніше. Вони не можуть собі дозволити такі товари тривалого користування як комп'ютер, холодильник, пральну машину, меблі і т. ін. Доля російських сімей, яким грошей вистачає тільки на їжу і одяг, зростає в поточному році вже два квартали поспіль як в поквартальному, так і в річному вираженні. При цьому частка домогосподарств, які можуть дозволити собі їжу, одяг, товари тривалого споживання, але покупка автомобіля, квартири або дачі викликає для них труднощі, також збільшилася в 2019 році: в першому кварталі - на 1,9 п.п., до 31 , 7%, а в другому - на 2 п.п., до 32,6%.

Перерозподіл відбувається за рахунок скорочення частки найменш забезпечених груп населення та їх переходу в групи з більш високими доходами, запевняють в Росстаті. Так, якщо в першому кварталі 2019 року 15,2% російських сімей повідомили про те, що їхні фінансові можливості дозволяють придбати тільки продукти харчування (проти 16,7% у першому кварталі 2018 року), то в другому кварталі 2019 року частка таких сімей опустилася до 14,1% проти 16,1% рік тому.
За підсумками першого півріччя 2019 року реальні грошові доходи росіян скорочувалися - падіння за січень-червень склало 1,2%. У третьому кварталі показник злетів на 3%, стрибок реальних доходів в липні-вересні вивів показник за підсумками січня-вересня в позитивну зону (приріст на 0,2%). У Росстаті пояснили прискорення темпів зростання реальних доходів росіян підвищенням зарплат росіян як в офіційному, так і в тіньовому секторах.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...