Цінова стеля пробита! В Україні подорожчали помідори - якраз до свята

Напередодні новорічних свят в Україні подорожчали помідори. Якщо у листопаді кілограм червоних томатів у середньому коштував 36,72 грн, то груднева ціна складає вже 41,95 грн/кг. Тобто, ціна зросла більш ніж на 5 грн, передають Патріоти України.

Також, за даними сайту "Мінфін", подорожчали і рожеві помідори. Вони зросли в ціні на 25,9 грн – до 78,26 грн/кг (були 52,36 грн/кг).

"Індекс споживчих цін на помідори в грудні 2021 становив 117,31%. Порівняно з попереднім місяцем, середні ціни збільшилися на 17,31%. У листопаді 2021 даний індекс щодо попереднього місяця становив 106,02%", – зазначили аналітики.

Скільки коштують помідори у столичних супермаркетах

Восени ціни на помідори були рекордно низькими Подорожчання томатів стало ще більш відчутним на тлі осіннього рекордного падіння цін на них – тоді їхня вартість впала до 5-річного мінімуму. Ще наприкінці листопада року ціна на червоні салатні томати коливалася на рівні 15-20,5 грн/кг.

Зниженню ціни на томати сприяла низка факторів. Зокрема, йшлось про:

  • пізніший сезон;
  • пропозицію, що перевищувала попит.

Росія "завалила" Україну своїми огірками

А ось ціни на огірки, навпаки, всю осінь зашкалювали. Станом на кінець листопада-початок грудня, вони коштували 48-55 грн/кг. За інформацією аналітиків, до цього призвело обмеження пропозиції.

Разом з тим, виявилося, що основним постачальником парникових огірків в Україну є Російська Федерація. Така ситуація склалася через те, що часто українські фермери стикаються з проблемами вирощування та реалізації своєї продукції. Однією з таких проблем є великі витрати на енергоресурси.

Крім цього, за словами директора Дискусійного економічного клубу Олега Пендзина, українські торгові мережі закуповують російські огірки виключно через власну вигоду. "Торгівельна мережа працює з максимально дешевим продуктом. Понад те, вихід продукту на полицю супермаркету коштує грошей. І не завжди український фермер згоден це оплачувати", – зазначив він.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...