Цінового "шоку" не уникнути? До кінця серпня бензин в Україні може подорожчати ще на 5 грн

До кінця серпня 2023 року бензин в Україні може подорожчати ще на 5 гривень за літр, якщо продовжиться зростання цін на нафту. Такий прогноз зробив директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, передають Патріоти України.

Саудівська Аравія у липні 2023 року оголосила про продовження зниження видобутку нафти на 1 млн барелів на добу. Саудити жертвують обсягами продажу нафти заради її високої вартості.

Після такої заяви Саудівської Аравії вартість нафти на міжнародних ринках одразу почала зростати. І продовжує зростати досі. Цього тижня ціна нафти Brent перевищила $88 за барель (вперше із січня 2023 року).

Багато експертів очікують, що у вересні 2023 року вартість нафти підскочить до 90 доларів за барель (бочку). Це вплине й на ціни на українському ринку.

Леушкін вважає, що якщо нафта на міжнародних ринках і надалі дорожчатиме, не стабілізується, то тоді в Україні вартість бензину до кінця серпня збільшиться ще на 5 гривень за літр.

В Україні наразі середня вартість бензину А-95 становить 51,40 гривень за один літр, дизельного палива – 50,72 грн за літр, а автогазу – 23,62 грн за літр. Найдешевше автомобіль заправити бензином А-95 зараз коштує у Хмельницькій області. Там його середня ціна – 50,44 грн за літр. Дизельним паливом найдешевше заправити машини можна у Закарпатській та Хмельницькій областях. Там ДП коштує в середньому 49,9 грн/літр та 49,93 грн/літр відповідно.

Автомобіль із ГБО найдешевше зараз заправити в Київській області. Там середня вартість автогазу – 23,12 грн/літр.

Але підвищення цін на нафту на міжнародних ринках – це не єдина причина, чому українські АЗС підвищують вартість палива. Ще одна причина полягає в тому, що мережі АЗС тепер продають паливо, ввезене за новими акцизними ставками, довоєнними. Довоєнні податки на паливо у нашій країні, нагадаємо, повернули з 1 липня 2023 року. Запаси палива, завезеного за старими акцизами, закінчилися.

Ще одна причина підвищення цін українськими мережами АЗС полягає в тому, що власники суден відмовляються йти до портів Румунії та до порту Молдови на Дунаї, побоюючись нових обстрілів російських окупантів

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...