"Ціни б падали": Експерт розповів, чому девальвація гривні "з'їла" здешевлення пального

Девальвація гривні завадила потенційному здешевленню пального в Україні. Якби не вона, ціни знизилися б. Про це розповів Андрій Пивоварський, керівний директор WOG Holding BV в інтерв'ю для авторського проєкту шеф-редактора "Обозревателя" Ореста Сохара "Орестократія", передають Патріоти України.

Фахівець пояснює, що з урахуванням того, як падав упродовж останніх 2 місяців Platts, якби не було девальвації, то ціна пального б падала. Platts – індекс цін на нафту й нафтопродукти, який використовується на європейському ринку.

Пивоварський розповідає, що протягом останніх 2 тижнів Platts добре падає. "Якщо подивитися, що було із самими цінами, то за останні два тижні побачиш тенденцію до падіння цін на дизель. Ціни падали досить швидко в мережах", – говорить він. За словами фахівця, якби не девальвація гривні, то в наступні кілька тижнів пальне могло б подешевшати аж на 2-3 грн.

"Девальвація просто повністю з'їла це потенційне падіння цін. Я не очікую найближчим часом зростання цін. Може, трошки – 0,5-1 грн – на бензин, а може й ні. Platts сповільнив падіння, але він усе одно зберігає тренд на падіння, нам це допомагає. Девальвація гривні з'їла певну надмаржу, яка потенційно могла бути в ритейлерів, а також з'їла частину нормальної маржі. Маємо надію та очікування, що Platts продовжить падати, і нормальний рівень маржі у ритейлу залишиться", – сказав Пивоварський.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...