Ціни на бензин та дизель зростуть: АЗС дозволили збільшити націнку

Кабінет міністрів підвищив торгову надбавку на дизпаливо та бензини. Для дизеля, зокрема, розмір надбавки зріс на 42,8% – з 5 до 7 грн/літр. А для бензинів – на 40% з 4,55 до 6,5 грн/літр. Аргументація – запобігання дефіциту на автозаправних станціях. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, передають Патріоти України.

"З метою запобігання дефіциту пального, що реалізується через мережу автозаправних станцій, Кабмін ухвалив рішення про підвищення граничного рівня торговельних надбавок, що нараховуються до середньої вартості 1 літра пального", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 22 квітня 2022 року Міністерство економіки оприлюднило середню вартість бензину на рівні 29,55 грн/л та дизпалива – 33,66 грн/літр. Таким чином, з урахуванням зміни максимальної націнки, гранична вартість на АЗС не має перевищувати:

  • 36,05 грн/літр – для бензинів;
  • 40,66 грн/літр – для дизпалива.

Водночас у Мінекономіки пояснили, що тимчасовий дефіцит пального на АЗС України стався через обстріл Росією відповідної інфраструктури країни. Такими діями Кремль намагається зупинити економіку України, створивши штучний дефіцит палива.

"Цього тижня (почався 25 квітня) утворився тимчасовий відчутний дефіцит пального на АЗС в окремих регіонах України. Це сталося внаслідок того, що протягом останніх трьох тижнів ворог завдавав нищівних ударів по паливній інфраструктурі країни", – зазначили у відомстві.

Там наголосили: внаслідок обстрілів була знищена низка важливих паливних об'єктів. Зокрема:

  • Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в Україні;
  • великі нафтобази операторів ринку із значними запасами пального.

При цьому в міністерстві наголосили, що дефіцит пального в Україні буде ліквідовано протягом наступних 7 днів. Досягти цього вдасться за допомогою "законтрактованих обсягів на території Західної Європи".

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...