Ціни на газ в Європі злетіли: Експерти розповіли, що буде з тарифами в Україні

Ціни на газ в Європі б'ють рекорди, що може позначитися на українцях. Зокрема, ціни для споживачів в Україні прив'язані до вартості палива на європейських хабах, передають Патріоти України.

При цьому з 1 травня вітчизняний ринок газу перейшов на нові правила, згідно з якими газопостачальні компанії ввели для своїх споживачів тариф, який не може підвищуватися протягом року. Однак зростаючі ціни в Європі можуть сплутати всі карти.

"Тут буде дилема перед урядом і "Нафтогазом", тому що, з одного боку, якщо ввели річний продукт з фіксованою ціною, то її потрібно дотримуватися, з іншого боку, усі прекрасно розуміють, що це не зовсім ринковий підхід", – заявив президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

За його словами, якщо "Нафтогаз" захоче під впливом зростання цін в Європі підняти тарифи всередині України, йому це не дозволить зробити уряд. Однак, якщо тарифи не зростуть, "Нафтогаз" знову буде зі збитками.

У свою чергу експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп не виключив, що збільшення цін на газ відіб'ється на промислових споживачах. "Що стосується побутових споживачів, то виглядає все так, що вони не відчують цього підвищення", – резюмував він.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...