Ціни на газ вбили виробництво: На Дніпропетровщині всупереч обіцянкам влади зупинився провідний хлібозавод регіону

Велике хлібопекарське підприємство у Дніпропетровській області Павлоградський хлібзавод призупинило роботу через надвисокі ціни на газ. Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, зазначають Патріоти України.

"Вони не змогли купити газ за пільговою ціною, тому зупинилися до лютого місяця", – сказав він.

Під час торгів 17 та 18 січня хлібопекарі змогли придбати за пільговою ціною лише 1,8 млн кубометрів газу з обіцяних 2,6 млн на третю декаду січня. Ще 0,8 млн кубів їм пообіцяли допродати сьогодні,19 січня, розказав Дученко.

"Але о 15 год. на початку торгів з обіцяних 800 тис. кубів було лише орієнтовно 160 тис. Виглядає, що знову газу забракне. І це проблема, бо хто не зміг купити учора, розраховував купити сьогодні. У всіх – критична ситуація. Якщо ще і сьогодні забракне пропозиції від видобувальників газу, то я не виключаю, що завтра у нас з'являться чергові пекарні, які скажуть, що у них немає енергоносія", – застеріг Дученко.

Інші підприємства, яким забракло пільгового газу, змушені будуть піднімати ціни, прогнозує Дученко.

"Хлібзаводи, яким не вистачило газу на торгах, змушені будуть купувати газ за комерційною ціною – орієнтовно за 35-40 тис. грн за 1 тис. куб. м. Для прикладу, 17 січня на торгах пільгова ціна газу в середньому склала 11,6 тис. грн, 18 січня – орієнтовно 14 тис. грн. Наразі більшість пекарів матимуть збитки. Без перегляду ціни на хліб вони не виживуть і вже в березні не зможуть закупити енергоносії", – описав загрози для ринку президент ВАП.

Він додав, що зараз в багатьох хлібопекарів відсутні обігові кошти. Тому купити сировину та енергоносії за комерційною ціною, ще й виплатити працівникам зарплату, вони не зможуть.

"Доведеться піднімати ціни, щоб якось виходити з ситуації. Якщо під час торгів цього тижня забракне пропозиції газу за пільговою ціною на лютий, то мені важко сказати, що буде наступного місяця з тими підприємствами, які не матимуть коштів для купівлі газу за комерційною.

На лютий Кабмін обіцяє надати 80 млн кубів газу для виробників соціально значущих продуктів. Зараз ще збирають заявки від підприємств і побачать, яка реальна потреба, бо загальний список формували на основі загальної статистики, туди попали підприємства з Криму та окупованих територій. Тому кінцева цифра необхідного газу буде меншою. Хлібопекарям, які прозоро працюють, звітують, платять податки, необхідно на місяць 10 млн кубів. Розраховуємо, що цей обсяг нам нададуть, інакше виникнуть труднощі", – сказав Дученко.


Джерело: Gazeta.ua

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...