Ще один удар! Ціни на один з ключових продуктів злетіли у всьому світі - що чекає на українців

В Україні дешевшає цукор – у жовтні гуртові ціни продукту можуть знизитися на 2,5-4 гривні за кілограм. Тим часом на світовому ринку вартість цукру тільки зростає, передають Патріоти України.

Про це повідомили у сільськогосподарському кооперативі ПУСК, що був створений в межах Всеукраїнської аграрної ради. Аналітики пов’язують падіння внутрішніх цін із торговельними обмеженнями Європейського Cоюзу.

"Український цукор переважно залишається на внутрішньому ринку через обмежений експорт. Спроби постачати продукцію до Туреччини, Македонії та інших країн поки що не дозволяють суттєво розвантажити запаси. Через торговельні обмеження з ЄС, які триватимуть до 2025 року, Україна стикається з труднощами експорту цукру", — зазначають ринкові експерти.

Вони прогнозують, що найближчими місяцями ця тенденція збережеться. "Деякі заводи в Україні вже почали знижувати ціни з попередніх 21,50-22 грн/кг до 21 грн/кг. Прогнозується, що у вересні-жовтні ціни можуть впасти до 18-19 грн/кг через перенасичення внутрішнього ринку", — зазначають аналітики.

Тим часом ціни на міжнародних товарних біржах цукор демонструють значне зростання. Головними чинниками є засуха в Бразилії, що серйозно вплинула на врожайність цукрової тростини, а також масштабні пожежі, що пошкодили від 5 до 8% посівних площ.

Чому експорт цукру до Європи закрито

Сама ж проблема з експортом цукру виникла після того, як на початку липня ЄС повернув мита на імпорт низки українських продуктів, використовуючи механізм "екстренного гальмування". Рішення стосувалося цукру та яєць, експорт яких з України до ЄС вже перевищив встановлені квоти.

Сам же механізм "екстреного гальмування" передбачає автоматичне повернення мит на низку товарів, зокрема перелічені вище. Захід застосовується, щойно обсяги експорту такої продукції з України до ЄС досягають середньорічного обсягу, зафіксованого з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Повна катастрофа можлива? Якими будуть графіки відключення електроенергії взимку - сценарій

п’ятниця, 27 вересень 2024, 11:30

Взимку відключення електроенергії триватимуть від 4 до 18 годин на добу, заявили на сторінках свого бюлетеня представники Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. При цьому ситуація відрізнятиметься залежно від регіону, передають Патріоти Укра...

ПриватБанк може заблокувати рахунок без пояснення причин: Як діяти і що треба знати

п’ятниця, 27 вересень 2024, 10:38

Українські банки мають право без пояснення причин розривати відносини зі своїми клієнтами. У такому разі необхідно надати рахунок в іншому банку для того, щоб переказати залишок коштів, передають Патріоти України. Про це йдеться в повідомленні ПриватБа...