Ціни на рис, гречку і пшоно в Україні зростатимуть щомісяця: Експерти дали прогноз, на скільки "схуднуть" гаманці

В Україні від початку 2022 року зросла ціна на низку основних круп. Подорожчання станом на початок лютого було наступним, передають Патріоти України.

  • рис подорожчав на 1,8% від початку місяця – середня ціна становить 36,28 гривень за кілограм,
  • гречка подорожчала на 1,6% – середня ціна становить 51 грн/кг,
  • пшоно стало дорожчим на 0,7% – тепер коштує в середньому 21,67 грн/кг.

Основна причина зростання вартості круп – те, що їх стало дорожче обробляти перед продажем через подорожчання енергоносіїв. Про це розповіла аналітик Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Світлана Литвин, пишуть Українські новини.

У той же час вона повідомила, що ціни на макаронні вироби знизилися на 1,1% від початку року – зараз середня ціна на них становить до 24,82 гривні за кілограм. Таку тенденцію аналітик пояснює подешевшанням пшениці, що спостерігається не лише в Україні, а у світі загалом.

Надалі ціни на крупи і макарони зростатимуть приблизно з такою самою швидкістю, як і на інші продукти, прогнозує Литвин.

За її словами, зараз поки що немає причин для стрімкого зростання вартості, проте й подешевшання цієї категорії продуктів також очікувати не варто. При цьому крупи потроху дорожачатимуть кожного місяця.

"Підстав для стрімкого зростання поки немає. Однак і на зниження ціни також розраховувати не варто, оскільки зростання собівартості виробництва (енергоресурси, заробітні плати тощо) не дозволяють робити такі припущення. Тому очікується зростання цін на цю категорію товарів на 1-3% на місяць", – наголосила аналітик.

Зростання цін на продукти в Україні

Раніше повідомлялося, що середні ціни на продукти харчування в Україні у січні 2022 року зросли на 14,5% у порівнянні з січнем 2021-го. Така цифра перевищує рівень інфляції за рік, який становив 10%. Рекордсменами із подорожчання стали:

  • соняшникова олія – за рік подорожчала на 34,2%,
  • овочі – на 27,5%,
  • цукор – на 22,8%,
  • хліб – на 19,6%.

Також повідомлялося, що в Україні підскочили ціни на борщовий набір – в середньому на 30%. У лютому 2021 року порції борщу на чотирьох людей, приготовані за традиційним рецептом, коштували українцям приблизно 62,06 грн, а в лютому 2022 року на такі ж продукти в тому ж обсязі доведеться витратити 80,92 грн.

Крім цього, в Україні з січня по лютий 2022 року зросли ціни на солоне і домашнє сало – подорожчання склало 1,93%. У січні 2022 року 1 кг домашнього сала в середньому можна було купити в українських супермаркетах за 152,97 гривні за кілограм, а в лютому середня ціна на продукт становить вже 165 гривень за кілограм – сало подорожчало на 12 гривень.

США погрожують австрійським власникам знищити Raiffeisen Bank International, якщо той продовжуватиме свій бізнес на крові з росією - ЗМІ

четвер, 16 травень 2024, 8:05

Відлучення від операцій з американською валютою не зможе пережити жодна міжнародна фінансова установа. Як то Raiffeisen, чи більш скромного і живучого OTP Bank (угорцям також варто приготуватись до "листів щастя" з Вашингтона). Raiffeisen може опинитис...

В Україні готується підвищення акцизу на пальне: Економіст пояснив наслідки

четвер, 16 травень 2024, 3:25

Підвищення акцизу на дизель та бензин, яке ініціює Кабмін, призведе до закриття бізнесу та підвищення рівня безробіття. Крім того, таке підвищення позначиться на цінах, тож як наслідок, платити більше доведеться всім українцям. Про це заявив голова Асо...