Ціни на цибулю зростатимуть щонайменше два місяці: Назвали дату, коли вона буде найдорожча

Цьогоріч цибуля вибилась у цінові рекордсмени. Ціни на овоч за рік зросли у 2,5 рази. Але це ще не межа. Цибуля не дешевшатиме ще щонайменше два місяці. А в певні періоди її вартість може добряче стрибнути вгору.Такий прогноз щодо подальшої діалектики цін на цибулю дав економіст Олег Пендзин.

За словами Пендзина, стрімке цьогорічне зростання цін на цибулю спричинили декілька чинників.

По-перше, Україна втратила тимчасово окупований херсонський регіон, який постачав на внутрішній ринок 35% від усієї цибулі, що споживає Україна.

По-друге, Україні і раніше, у довоєнний період, бракувало цибулі власного виробництва. Тож приблизно з початку квітня ми її щороку імпортували. Імпорт йшов переважно з Туркменістану через Росію. Але торік, зі зрозумілих причин, цей шлях для нас відпав, а разом із ним і туркменська цибуля.

По-третє, щоби покрити внутрішній дефіцит, українські постачальники почали активно імпортувати цей овоч із Європи. Але цибуля на європейському ринку завжди була дорога. І, ясна річ, що в Україні імпортований овоч не може бути дешевшим, ніж у тій країні, звідки його завозять.

По-четверте, значну частку імпорту становила цибуля з Туреччини. Але цьогоріч через жахливий землетрус, вона закрила свій експорт, адже їй треба в першу чергу наситити внутрішній ринок, що зазнав велетенських втрат. Крім того, Туреччина ще й сама почала імпортувати продовольство, що також призвело до підвищення попиту і зростання цін на європейському ринку.

Таким чином, до початку збору власного врожаю цибулі Україні годі сподіватись на зниження вартості цього овочу. Перший врожай із відкритого ґрунту піде в Україні не раніше початку червня. Отже, до тієї пори ціни на цибулю точно не будуть знижуватись, адже на ринку буде лише імпортний овоч.

Олег Пендзин вважає, що надалі ціна буде або стабільною, або помірковано зростатиме. Хіба що перед Великоднем можна чекати відчутного стрибка вгору.

"До літа ми будемо чітко сидіти на імпорті, чітко будемо залежні від того. Напевно, не варто чекати, що ціна буде серйозно опускатися. Я не думаю, що вона ще буде рости, хіба перед великодніми святами ми побачимо невеличке зростання… Очікування такі: до літа ми будемо мати невеличке зростання цін на цибулю і надалі", - каже Пендзин

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...