Ціни по деяких категоріях зросли на 70-80%: Росіяни відчувають значну інфляцію та нестачу товарів внаслідок запроваджених санкцій

У результаті запроваджених санкцій росіяни відчувають значну інфляцію та нестачу товарів. Про це повідомила віце-президент з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки (KSE) Наталія Шаповал в ефірі інформаційного телемарафону, передають Патріоти України.

"Більшість імпортної продукції наразі обмежено в Росії, а ціни по деяким категоріям зросли на 17-20%, а по деяким на 70-80%. Наприклад, імпортні автомобілі, пральні машини стали дуже дорогими і їх дуже важко знайти. Переважно росіяни переходять на китайську продукцію. Вплив відчувають всі", - пояснила Шаповал.

Вона акцентувала, що у Росії припиняють роботу та уходять багато компаній і це має значний негативний вплив на ринок праці. "В IT-cекторі за різними оцінками від 100 тис. до 200 тис. фахівців виїхало з країни. Це означає, що інтелектуальний потенціал IT-cектору став дуже обмеженим. Тобто Росія повертається в радянські часи, коли воно якось все може працювати, але повільно і неякісно, але якось так працює. Це те, куди повертається зараз їхня економіка", - зазначила Шаповал.

Віце-президент з економіко-політичних досліджень KSE зауважила, що санкції проти Росії діють, незважаючи на завіряння пропагандистських російських ЗМІ, що в РФ відбувається імпортозаміщення.

"Це частина російської пропаганди. Ще у 2014 році, коли Росія почала війну з Україною, теж були санкції і теж були програми імпортозаміщення в РФ. За 8 років цього імпортозаміщення ефект був дуже-дуже незначний. Є відповідні дослідження, де науковці дивилися на попередній період і доведено, що за цей час Росія нічого не спромоглася створити", - сказала Шаповал.

Експерт зауважила, що вплив санкцій в РФ стає все більшим і більшим, він "накатується, як ком" і це вже відчувають всі росіяни.

"Поки що Росія може ховати якісь дисбаланси в економіці. Раніше у них було доларів і валютної виручки на більш ніж рік імпорту. Зараз у них в кращому випадку на 2-3 місяці імпорту, який вони можуть купити за наявні кошти. Ця сума постійно скорочується через те, що зменшується торгівля з РФ і все більше діє ембарго на нафту, наприклад", - акцентувала Шаповал.

Вона відзначила, що в результаті запроваджених санкцій проти Росії країна- агресор вже зазнала значних збитків. "Важливо, що їхні резерви Центрального банку на 300 млрд дол. США заморожені. А також золото приблизно на 150 млрд дол. США фактично санкціоновано і Росія також не може ним оперувати. Це важливо тому, що ці кошти - це Пенсійний Фонд РФ або кошти, якими Росія може фінансувати війну", - підкреслила Шаповал.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...