Ціни в два рази більше імпортних: Українцям доведеться переплачувати за вітчизняні овочі

раїнцям доведеться платити за вітчизняні овочі у два рази більше, ніж за імпортні. Як повідомили в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), високі ціни на енергоносії змусять тепличні господарства підвищувати ціни на свою продукцію, зазначають Патріоти України.

У зв'язку з цим вартість українських овочів буде в 2 рази більше імпортних. До того ж подорожчання газу може призвести до повної зупинки тепличної галузі України. В УСПП відзначили, що вже на даний момент інфляція в промисловості побила історичний рекорд і досягла 57%.

"Її колосальний розрив зі споживчою інфляцією в 11% стане однією з причин затяжної кризи на внутрішньому ринку. Мінімум 50% виробництв отримають збитки", - кажуть експерти.

У зв'язку із зростанням тарифів на газ ціна на овочі та зелень стала критично неконкурентною у порівнянні з імпортною продукцією, констатують в УСПП. "Тому деякі з українських комбінатів вже закрилися. В т. ч., один з найбільших в Європі, розташований під Києвом", – зазначили експерти.

При цьому експерти переконані, що ситуація, що склалася неминуче призведе до зростання цін на українські тепличні овочі. Виходячи з прогнозів, подорожчання складе мінімум 40%, але і це не врятує ситуацію.

"Адже споживач не купуватиме, наприклад, українську руколу по 60 грн, коли поруч на прилавку Італійська – за 35 грн", – зазначають в УСПП. Більш того, високі ціни на енергоносії можуть призвести до зупинки тепличної галузі. І, як наслідок, повне зникнення з прилавків вітчизняних овочів.

"В УСПП вважають, якщо терміново не втрутитися в ситуацію, то, з великою ймовірністю, за зиму Україна може втратити цілу тепличну галузь. Адже "консервація" тепличних конструкцій технологічно неможлива", - заявили експерти.


Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...