Ціни в грудні шалено злетять: Експерти розповіли, які продукти подорожчають до свят

Ціни на продукти в Україні в грудні підуть вгору. Експерти прогнозують подорожчання не тільки тих товарів, які закуповують до новорічних свят. Очікується підвищення цін на багато позицій з продуктового кошика. Що подорожчає найбільше в грудні, розповіли в програмі "Сніданок 1+1", передають Патріоти України.

За прогнозом експертів, ціни в грудні піднімуться в середньому на 16-20%. Подорожчання торкнеться в першу чергу м'яса та овочів. Помідори, перець і огірки стануть дорожче на 20%, на 10% підніметься ціна на моркву, буряк і капусту.

А ось цибуля подорожчає найбільше - фахівці прогнозують збільшення ціни у 2,5 раза в порівнянні з аналогічним періодом у 2020 році. Зміняться в Україні й ціни на м'ясо. Свинина підніметься в ціні на 20%, а куряче м'ясо – на 10%.

Як зазначає експерт Олег Пендзін у коментарі для УНН, до кінця року в Україні очікується подорожчання всіх продуктів з борщового набору в середньому на 20-30%.

"Зростання цін буде на борщовий набір. У нас, як правило, між літніми та зимовими цінами різниця в 40-50%. Тому, я думаю, що до кінця цього року на 20-30% борщовий набір зросте у вартості", - попередив Пендзин.

Також він зазначив, що дорожчати будуть найдешевші харчові продукти, оскільки саме вони мають великий попит в українців. І ще одним важливим фактором стане підвищення мінімальної заробітної плати в грудні - на 500 гривень. Як пояснив експерт, роботодавці змушені будуть закладати підвищення зарплати в ціни на товари та продукти, а також у витрати на виробництво.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...