На тлі песимістичних прогнозів НБУ про пришвидшення темпів інфляції українці намагаються переходити на більше дешеві продукти, але цей сегмент, схоже, зростає в ціні найшвидше. Про це розповів економіст Олег Пендзин в ефірі «Громадського радіо», передають Патріоти України.
За його словами, досить серйозне зростання цін у сегменті дешевих продуктів спостерігається через сезонні фактори, пов'язані з падінням урожайності цього сезону внаслідок аномальної посухи. Майже наполовину подорожчали макарони, крупи та овочі.
«Коли ми дивимося з вами на овочі, на хліб, на макаронні вироби, на крупи, насамперед на овочі, то бачимо, що вони демонструють надзвичайно великий ріст, до 50% взагалі», — заявив економіст.
І саме ці продукти — макаронні вироби, крупи, хліб та овочі — будуть дорожчати й надалі. Найбільше удару по гаманцю завдають саме овочі, частина з яких злетіла у вартості більш ніж удвічі.
«Уся група овочів, а, наприклад, картопля вже в 2−2,5 рази вища, ніж була попереднього року. Буряк, морква, капуста набагато дорожчі, ніж були минулого року», — наголосив експерт.
"Останнім часом читаю багато новин про неминучу девальвацію долара. І у всіх цих новинах мене дивує тотальна економічна безграмотність та нерозуміння багатьох людей які функції виконують валютні курси Девальвація – це не ознака проблем. Ревальвація – ц...
В Україні ціни на хліб найближчим часом зростатимуть помірно – максимум на 1,5-2% щомісяця. Різкого стрибка вартості або дефіциту продукту українцям не варто очікувати, ситуація залишається стабільною. Про це розповів член Економічного дискусійного клу...