Ціни зросли на 147%! В Україні різко здорожчав "стратегічний" продукт - у чому причина


В Україні суттєво здорожчала картопля. Нині вартість овочу на великому гуртовому ринку "Шувар" складає 17,3 грн/кг, що одразу на 147% більше за ціну минулого року, яка в цей час становила 7 грн/кг, передають Патріоти України.

Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу ринку Тетяна Попович. Вона зазначила: загалом поточні ціни на картоплю на ринках України залишаються стабільними, "хоча в окремих регіонах можна спостерігати незначне зростання".

За її словами, це може бути пов'язане із низкою факторів. Зокрема:

  • витратами на логістику;
  • початком сезону збору пізніх сортів, "які традиційно дорожчі".

Крім того, наголосила вона, наразі ситуація з картоплею в Україні характеризується стабільною пропозицією. Однак із певними регіональними особливостями.

"Урожай картоплі 2024 року виглядає досить стабільним, незважаючи на попередні побоювання щодо погодних умов, особливо посухи в серпні. Однак варто зазначити, що окремі регіони все ж таки можуть відчути зменшення врожайності через погодні аномалії", – йдеться у повідомленні.

Картопля дорожчатиме

Водночас, за словами Попович, є ймовірність, що в найближчий місяць ціни на картоплю можуть зрости. Причини:

  • збільшений попит на тлі зменшення пропозиції ранньої картоплі;
  • перехід до збирання пізніх сортів;
  • погодні умови – "особливо у разі затяжних дощів під час збирання врожаю";
  • зростання витрат на енергоносії та логістику.

"Проте суттєвого стрибка цін не очікується. Оскільки загальний обсяг пропозиції залишається на стабільному рівні", – зазначила Попович.

Чи буде краще? Українцям приготували масштабну пенсійну реформу - як зміняться суми нарахувань

субота, 28 вересень 2024, 9:20

В Україні вже цього року можуть презентувати та схвалити пенсійну реформу. У Мінсоцполітики вкотре обіцяють розв'язати проблему зі "старінням" виплат, однак не дають чітких відповідей на головне питання. Ресурсу для достатнього розміру пенсій немає. Дл...

Банкомат ПриватБанку списав із картки українця гроші, але не видав їх: Що сказали в банку і як діяти

субота, 28 вересень 2024, 8:57

Користувач послуг державного ПриватБанку поскаржився, що не зміг зняти гроші з банкомату установи – при цьому кошти з його рахунку було списано. У самому банку зазначили, що оскільки гроші знімалися з рахунку іншого банку, звертатися потрібно саме до н...