"Цього року ми звертатимемося до парламенту": Шмигаль пояснив, чи планується підвищення податків в Україні

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль не підтвердив інформацію медіа про те, що уряд вже найближчим часом має намір підвищити податки. За його словами, така робота у Кабінеті міністрів ще не розпочиналася. Про це Шмигаль заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді. "Ми не розпочинали і не обговорюємо в уряді питання підвищення податків", - сказав він.

Глава уряду уточнив, що кошти, отримані від податків та зборів, спрямовуються виключно на забезпечення потреб безпеки та оборони. Держбюджет на 2024 рік передбачає, що Міністерство оборони має одержати 1,7 трлн грн.

"Цього року ми звертатимемося до парламенту за додатковими коштами для сектору безпеки та оборони … Але це буде у другому півріччі. Відповідні розрахунки будуть подані додатково", – сказав Шмигаль.

Заява прем'єра прозвучала на тлі численних повідомлень джерел ЗМІ про те, що в Україні готують підвищення податків через необхідність збільшити фінансування армії. Зокрема, йшлося про податок на додану вартість (ПДВ) та військовий збір.

За словами співрозмовників OBOZ.UA у Кабміні, зміни розробляють у Міністерстві фінансів та планують передати на розгляд до Верховної Ради. Джерела повідомили, що у робочому варіанті було передбачено таке підвищення податків:

  • військовий збір із 1,5% до 5%;
  • ПДВ із 20% до 22-23%.

Наразі українці платять із зарплат 18% податку на доходи (ПДФО) та 1,5% військового збору. У сумі податкове навантаження складає 19,5%. Після підвищення за рахунок зростання військового збору вона може становити 23%.

Плани підвищити податки під час війни виправдані, адже Україні потрібне фінансування армії, яке неможливо здійснювати за рахунок макрофінансової допомоги партнерів. Скільки саме грошей не вистачає у бюджеті на оборону, наразі невідомо.

Підвищення ПДВ на 2% може збільшити бюджет України приблизно на 70 млрд грн. Якщо ж ПДВ зросте на 3%, то бюджет може отримати понад 100 млрд грн за рік.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...