Цьогоріч ситуація безпрецедентна: Поляки обурені через яблука з України

Україна та Польща завжди конкурували за експорт яблук до інших країн Європи. Старт сезону продажу яблук не став виключенням, а лише підтвердив запеклу боротьбу за покупця. Так, ціни на промислове яблуко в Польщі зростають практично щодня і продовжують бити рекорди. Оскільки різке пожвавлення попиту на яблучний концентрат у світі збіглося зі зниженням врожаю яблука в ЄС, польські переробники промислового яблука змушені постійно підвищувати ціни. Водночас Україна пропонує менші ціни. Про це пише EastFruit, передають Патріоти України.

Цього тижня ціни вже зросли більш ніж на 5% порівняно з кінцем минулого й наразі становлять в середньому $0,17 за кілограм. При цьому за яблуко для соків прямого віджиму окремих сортів можна отримати навіть 0,19 $/кг. Для порівняння, за яблуко для свіжого ринку такого популярного сорту як Гала платять лише 0,36$/кг.

Цікаво зазначити, що польські садівники все одно знаходять приводи для невдоволення цінами. Зокрема, вони регулярно звинувачують переробників у закупівлі яблука для переробки в Україні, де ціни насправді значно нижчі. Наразі переробники в Україні платять за промислове яблуко близько 4,4-5,0 грн/кг, що відповідає $0,12-0,14 за кілограм.

«Зазвичай яблуко для свіжого ринку оптом продається щонайменше вп’ятеро, а в окремі роки навіть у 10 разів дорожче, ніж яблуко для переробки. Однак цьогоріч ситуація безпрецедентна, оскільки різниця становить лише близько 100%», – каже економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Також польські садівники регулярно нарікають на те, що ціни на яблуко для переробки в сусідній Німеччині значно вищі, ніж у Польщі. Однак реальна ситуація така, що цьогоріч ціни й на свіжому ринку, і на ринку яблука для переробки є суттєво вищими, ніж у попередні роки. Тож садівники, ймовірно, зможуть дуже непогано заробити.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...