"Цифри не катастрофічні": У Мінфіні розповіли про курс долара та інфляцію в 2023 році

Інфляція у 22,2% в Україні не є критичною як для країни, яка воює, навіть якщо порівнювати з цінами у США та Європі. Про це в інтерв’ю "РБК-Україна" заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передають Патріоти України.

"Інфляція є досить високою, якщо порівнювати з довоєнним станом. Якщо порівнювати з іншими країнами - Європою, США, де інфляція наближається до десятивідсоткових показників, то наша інфляція у 22,2% не є такою критичною. Тобто це не є інфляція, яка могла бути у країні, яка воює", - вважає чиновник.

За його словами, зовнішні умови у світі зараз такі, що Україна все рівно мала б високу інфляцію, навіть якщо б не було війни. "Розриви ланцюгів постачання, високі ціни на паливо - це все чинники, які сформувались ззовні. І ми як і інші країни вимушені це нормально сприймати", - пояснив Марченко.

Разом з тим, як вважає міністр, інфляційні ризики, у тому числі через емісію гривні, не мають бути першочерговими, якщо мова йде про підтримку армії. У будь-якому випадку Мінфін не може зупинити виплати військовим, а тому розраховує на підтримку НБУ.

Стосовно курсу долара - вже є прогнозний, який узгоджений Мінекономіки, Нацбанком. Проте цифру Марченко не назвав. "Я не хочу створювати очікування. Але там цифри не катастрофічні. Є сподівання, що більш-менш всі баланси будуть збережені", - додав він.

Як заявив раніше голова Національного банку Кирило Шевченко, офіційний і готівковий курс долара в Україні не вдається вирівняти через валютні обмеження. За його словами, реакція готівкового курсу після підвищення фіксованого до 36,56 гривень за долар була очікуваною. Зокрема, вона була ситуативною і мала психологічне забарвлення, яке підігрівалося спекуляціями.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...