"Турбіна, як два морських контейнери": Київ не замерзне у разі блекауту завдяки новим установкам, - експерт

У Києві працюють над тим, щоб убезпечити місто від зупинки ключової інфраструктури у разі блекауту. Над проєктом працюють уряд, міська адміністрація і донори. Передбачається, що першочергово у разі блекауту повинні бути заживлені опалення і водоканал. Про це розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України.

"Ідея полягає в забезпеченні резервного живлення, яке б базувалося на тому, що швидко запускається, швидко може підключитися і забезпечити джерело електрики для ключових станцій опалення, котелень, насосів водоканалу", – пояснює експерт.

За його словами, установка, яка зможе дати резервне живлення – це фактично турбіна, як у літаку, яка використовує газ у якості палива. Вона крутиться, до неї приєднаний генератор, і їй потрібно буквально 2-3 хвилини на запуск.

"Фізично така установка займає таке ж місце, як два морських контейнери. Їх можна поставити десь у сховищі, приховано встановлювати. І якщо таких установок у Києві буде на 120-130 мегават, то, відповідно, ключові системи опалення і усього, що з ними пов’язано, будуть заживлені. Навіть якщо усе інше не працюватиме, і ми матимемо катастрофічну ситуацію блекауту, ключова інфраструктура продовжить роботу", – зазначає Харченко. Він додав, що такі установки згодом потрібно поставити в усіх великих містах України.

Джерело: Главред

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...